Yerel seçimlere 26 parti giriyor, parti liderleri doğu ağırlıklı, 26 milyon 704 bin 757’si kadın, 25 milyon 991 bin 75’i erkek toplam 52 milyon 695 bin 831 seçmen oy kullanıyor
Türkiye bugün yerel seçimler için oy kullanıyor.Seçimde 26 milyon 704 bin 757’si kadın, 25 milyon 991 bin 75’i erkek toplam 52 milyon 695 bin 831 seçmen oy kullanıyor. Yerel seçimler için 81 ilde 194 bin 310 sandık kuruldu. Bugün halk beş yıllığına görev yapacak olan belediye başkanları, il genel meclisi, belediye meclis üyeliği ve muhtarlar seçecek. Seçimlere 26 altı parti giriyor, parti liderleri doğu bölgesi ağırlıklı
İstanbul
Hazırlayanlar: Berkin Akkocaoğlu, Meltem N.Boyacı, Gürel Gün, Vedat Türkan
Yerel seçimlerde, 1 milyon 358 bin sandık kurulu üyesi, 2 bin Yüksek Seçim Kurulu (YSK personeli), bin 377 geçici görevlendirilen personel ve sandıkları getirme, birleştirme işlemlerinde çalışacak 250 bin personel olmak üzere toplam 1 milyon 6 binden fazla kişi görev yapacak.
PARTİLERİN GENEL MERKEZLERİ ANKARA VE İSTANBUL’DA
Türkiye’de faaliyetini sürdüren 48 siyasi partinin genel merkezleri çoğunlukla Ankara’da bulunuyor. İkinci sırada ise İstanbul var. Ankara’nın başkent olması, İstanbul’un ise nüfusu en yüksek ilimiz olması genel merkezlerin burada bulunmasına sebep olmakta.
YEREL SEÇİMLERE 26 SİYASİ PARTİ GİRİYOR, LİDERLER DOĞU AĞIRLIKLI
Yerel seçimlere girecek olan 26 siyasi partiyi incelediğimizde, siyasi partilerin genel başkanlarının genellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nden olduğunu görüyoruz. İstanbul ise 7 parti liderinin memleketi olarak en çok parti lideri çıkartan il konumunda. Parti logolarının renklerinde ise ağırlıklı olarak beyaz, mavi, kırmızı ve sarı renkler kullanılıyor.
Harita üzerinde yer alan işaretleri tıklayarak partiler, parti liderleri ve şehri hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Haritayı Daha Büyük Görmek İçin Tıklayınız
SOSYALİZMDEN İSLAMCILIĞA UZANAN PARTİ İDEOLOJİLERİ
Harita parti parti incelendiğinde parti ideolojileri görebiliyor. Genel olarak partiler Türk milliyetçiliğini, liberalizmi, demokratikleşmeyi, İslamcılığı ve sosyalizmi parti ideolojileri olarak belirlemişlerdir.
CHP’NİN 245 BİN, BDP’NİN 55 BİN 600, AKP’NİN 50 BİN 700, MHP’NİN 107’BİN TWITTER TAKİPÇİSİ VAR
Siyasi partilerin sosyal medya takipçi verileri ise farklılıklar gösteriyor. Yasaklı Twitter’a rağmen yüksek takipçi olduğu görülüyor. Cumhuriyet Halk Partisi’nin Twitter takipçisi 245 bin ile CHP başı çekiyor, onu 55 bin 600 ile BDP, 50 bin 700 ile AKP takip ediyor.
Milliyetçi Hareket Partisi Facebook’ta takipçisi en yüksek parti. Bir milyon takipçisi var. Facebook takipçileri bakımından şu anda zirvede bulunduğunu belirtmek mümkün. Saadet Partisi ve Türkiye Komünist Partisi ise Twitter ve Facebook takipçileri bakımından adeta başa başlar.
Grafikte 9 partinin Twitter ve Facebook takipçilerinin detaylarını görebilirsiniz.
Haber Taslağı&Hazırlık Detaylarını İncelemek İçin Tıklayınız
Partilerin Sosyal Medya Bütçelerine Ulaşamadık
Adalet ve Kalkınma Partisi, Barışçıl Demokrat Parti, Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin sosyal medya hesaplarına baktığımızda diğer partiler arasından en çok takipçisi olan 4 büyük partilerdir. Bu partileri arayıp bütçelerini ve sosyal medya hesaplarında kaç kişinin çalıştığını sormak istedik. Ancak Akp’ye ulaşamadık. Chp’ye ulaşabildik ama sosyal medya hesapları hakkında bilgi vermedi. Mhp’ye ise ulaşabildik bizden kendilerine e-posta atılmamızı istediler. Biz sorularımızı e-posta attık ancak e-postaya geri dönüş yapılmadı. Bdp’yle ise görüşebildik. Aktif kullandıkları e-posta adresini söylediler. Hazırladığımız sorulara Bdp cevap verdi ancak bütçe hakkında ve sosyal medya hesaplarına harcadıkları bütçeyi söylemediler. Bdp “Sosyal medya bütçemiz, sadece profesyonel (Ücretli) çalışanların maaşlarıyla sınırlıdır. Ek bir bütçe söz konusu değildir. Özel durumlarda Kanada’dan Avustralya’ya dek dünyanın pek çok yerinden katkı sağlayabilecek ağımız var.” dedi. Seçimler sürecinde sosyal medya çalışanları artmış ancak net bir sayı alamadık. Bdp’ye ulaşma konusunda diğer partiler gibi sıkıntı yaşamadık. Ayrıca sorularımıza kısa sürede cevap verdi.
Kaynaklar: YSK, Veri Gazeteciliği
Düzenleme ve Teknik Alt Yapı Desteği: Dağ Medya Bilişim / Mustafa Özsarıoğlu
Geri bildirim: Bitirme Projesi | Veri Gazeteciliği | Data JournalismVeri Gazeteciliği | Data Journalism