Veri setlerini doğrulamanın 5 yolu
Veri gazetecileri verileri sık kullanırlar. Kullanım sürecinde ise veri setlerinin doğruluğu önem taşır. Hızlı şekilde veri setinin doğrulanmasını şöyle yapabilirsiniz:
*Diğer tüm kaynaklar gibi veri setlerine de aynı şekilde yaklaşın. Hiçbir kaynağa körü körüne güvenilmemelidir. Röportaj yaptığınız bir kişinin verdiği bilgileri ve ifade ettiklerini nasıl doğruluyorsanız, aynı şeyi veri setleri için de yapmalısınız. Verinin nasıl ve kim/ hangi kurumlar tarafından oluşturulduğunu doğrulamalısınız.
*Üst veriyi okuyun. Veri setiyle çalışmadan önce, genelde insanların pek okumadığı, o ince, gizli, küçük bölümleri okuyun. Üst veri ve metodolojiler, eğer varsa, veriler eksik veya tahmin edilen verilere yönelik bilgiler belirtebilir. Bazı tahminler hatalı varsayımlara dayanabiliyor.
*Veri toplama işlemini yeniden yapılandırın. Metodolojiyi okuduktan sonra, belirli göstergenin sosyal ve politik bağlamı ışığında veri toplama sürecinin güvenilirliğini değerlendirin. Ülke çapında veri setleri için, tek bir organizasyonun verileri toplamış olup olmadığını veya farklı ofislerin bilgi paylaşıp paylaşmadığını kontrol edin.
*Elektronik tabloları test edin. En düşük ve en yüksek girişleri inceleyin ve mantıklı mı şüpheli mi geliyor inceleyin, kontrol edin. Neyin eksik olduğunu değerlendirin: Boş olmaması gereken boş satırlar var mı? Yalnızca örnek verileri görüyorsanız, neyin dışarıda bırakıldığı ve neden net olduğu açık mı? Tek tek girişleri rastgele doğrulayın: Bir veya iki kayıt seçin ve veri grubunun dışındaki bir arama yoluyla bunları ayrıca doğrulayın.
*Güncel araçları kullanarak kendinizi koruma altına alın. Doğrulama yapanlar kullanıcı dostu olmayan araçları kullanabiliyorlar. Örneğin CSV / Excel dosyaları yerine PDF olarak yüklenen e-tablolar veya bir seferde sadece bir sorgu ile veritabanlarına yüklenen verilerle ilgilenir. Bu durumda bazen hatalar doğurabiliyor. Bu sebeple Import.io veya Chrome’un Kazıyıcısı gibi çevrim içi kazıma araçlarını kullanmayı öğrenin.
Çeviri kaynağı: https://www.poynter.org/news/5-ways-fact-check-data-sets
Çeviri: Veri Gazeteciliği Platformu ( www.verigazeteciligi.com)
Veri Gazeteciliği Platformu (www.verigazeteciligi.com) sitesinde yayınlanan haber, makale, rapor ve çeviriler genellikle telif hakkına sahip olunan çalışmalardır. Kullanımı için lisansı dikkate alınmalıdır.