AnalizAraçDataEğitimKaynakProjeUygulamaVeri GazeteciliğiVeri Okuryazarlığı

Veri Okuryazarlığını Tekrar Gözden Geçirmek: İki Günlük Eğitiminiz Ne Kadar Yararlı?

 

Cedric Lombion*

Temmuz 2017 itibariyle Veri Okulu ağı dünyanın farklı yerlerinden kolektif şekilde yüzlerce veri okuryazarlığı eğitimleri gerçekleştiren 14 kuruluşu içeriyor . Bu ağ temelli stratejinin başarısı kendiliğinden oluşmadı: 2013 yılında sivil toplum kuruluşları ve gazetecilere ulaşmak için Kitlesel Çevrim içi Açık Ders (KÇAD) temelli olan stratejimizi gözden geçirmek ve değiştirmek zorunda kaldık. 2016 yılında da aynını fiziksel etkinlikler için de yaptık.

Kısa Dönem Etkinliklerinin Dezavantajları

Önde gelen sivil teknoloji üyeleri hackathonların üstesinden gelmek istedikleri sorunlar için sürdürülebilir çözümler üretme noktasında yetersiz kalmaktan şikayetçiler.

Fakat  hackathonları  hala popüler kılan bazı noktalar var:  a)kısa dönemli b)iyi görünümlü prototipler üretebilirler  c)sivil teknoloji camiasının dışında da bilinir

Yukarıda bahsedilenlerin  tüm kısa dönemli veri okuryazarlığı etkinlikleri için aynı olduğu söylenebilir: buluşmalar, tek günlük eğitimler ve iki günlük atölyeler. Yürütmesi, fonlaması ve tanıtması kolay.

Peki tüm bunlara rağmen kötü olan ne?

Yakından izlediğimiz ve her yıl geliştirmeyi hedeflediğimiz, özellikle amiral gemimiz olan  burs programları ve diğer etkinliklerin çıktıları maalesef hiç tatmin edici olmadı. Veri Okulu ağı üyeleri ile yapılan anket ve röportajlardan sonra durumu ancak tespit edebildik, beklentilerimiz  ile  bu etkinliklerin gerçek değeri uyuşmuyor ve bu durum bizleri etkinliklerin etkisini arttıracak kritik önlemler almaktan alıkoyuyor.

Veri Okuryazarlığı Etkinlik Matrisi

Bulgularımızı açıklığa kavuşturmak için en yaygın etkinlikleri bir matrise koyarak, süreyi önemli bir değişken olarak gösteren anahtar bulguyu vurguladık.

Bu birkaç açıdan mantıklı noktalara ulaştık:

•         Daha uzun bir etkinliğe daha az kişi katılabilir, ancak bunu yapanlar genellikle etkinliğin hedefleri konusunda daha kararlıdır.

•         Daha uzun etkinliklerde içeriği geliştirmek ve nüanslarını keşfetmek için daha fazla zaman vardır

•         Özellikle kapasite geliştirme üzerine odaklanan veri okuryazarlığı alanında zaman ve tekrarlama olumlu sonuçların anahtarıdır.


(Etkinlik biçimlerini gruplamak için kullanılan kategoriler, veri okuryazarlığını en fazla  neyin yarattığına dair şimdiki düşüncelerimize dayanmakta, bu da burs programımızın tasarımını desteklemekte.)

Neye yararlı?

Matris, etkinliklerin her alt kategorisinin katma değeri hakkında eleştirel düşünmemize izin verir. Bir organizasyonun çoğunlukla kısa vadeli eğitim etkinlikleri yapmasının, uzun vadeli içerik oluşturma üzerine yoğunlaşan diğer bir organizasyonla karşılaştırıldığında etkisi nedir? Yaptığımız mülakatlar, etkinlik sonrası araştırmalar ve erişebileceğimiz raporlar ışığında (alanın başka bir zaafı) biraz analiz yaparak şu sonuçlara vardık:

•         Çok kısa vadeli ve kısa vadeli faaliyetler çoğunlukla farkındalık yaratma ve topluluk oluşturma için değerlidir.

•         Gerçek beceri geliştirme, orta ve uzun vadeli etkinlikler vasıtasıyla gerçekleşir

•         İçerik oluşturma beceri oluşturma etkinlikleri ve veri güdümlü projeleri desteklemeye odaklanır (insanların içeriğinize gelip kendileri tarafından öğrenilmesini ummak yerine)

•         Veri odaklı projeler (faydalanıcılarınızla işbirliği içerisinde çalışır) ve en net etkiyi yaratan projelerdir (ancak en uzun süre devam etmesi gerekmez)

Yine de, kısa vadeli ve uzun vadeli etkinliklere karşı çıkmamak önemlidir. Fark sadece bulanık olmanın ötesinde her ikisi de kritik öneme sahiptir (örneğin uzun vadeli etkinlik, düzenli, bağlantılı kısa vadeli olaylar dizisi ile ilintilenebilir: insanlar verinin öneminin farkında değilse, veri okuryazarlığı programlarına kim başvuracak? Tersine, her etkinliğin katma değeri belirlemesi de harekete geçmeyi gerektirir: Olayın ivmesini sürdürmek için bir topluluk katılım stratejisi oluşturmadan kısa süreli etkinlik düzenlememeye karşı tavsiyelerde bulunuruz.

Yukarıda bahsedilenlerin hepsi çok açıkmış gibi görünebilir fakat çoğunlukla faydalanıcı açısından ele alınmıştır. Bir veri okuryazarlığı programı yürüten kuruluş açısından bakıldığında, kar / zarar farklı tanımlanır.

Örneğin, kısa süreli etkinlikler, bir kitleyi bulmak, yeni eğiticiler edinmek, düşüncelerinden haberdar olmak ve basında yer edinmek için mükemmel bir yoldur. Uzun vadeli etkinlikler masraflı ve sonuçlarını ölçümlemek daha zordur: aynı finansal yatırım yüzlerce insanı bir günlük atölye çalışmalarına getirebilirken, birkaç ay boyunca sadece 10 kişiyi eğitmeye odaklanmaya gerçekten değer mi? Kuruluş, faydaları görebilse dahi fon sağlayıcıları bunu yapamayabilir. Sürdürülebilirliğin hala karmaşık bir konu olduğu ve bir alanda, uzun vadeli eylemler bir öncelik değildir.

Sonraki adımlar

Veri Okulu bu öğrenimleri programlarına uygulamak için bazı adımlar attı:

>Web sitemizde mevcut olan çevrimiçi içeriğin üretilmesi ve sürdürülmesine odaklanan müfredat programı, yıllık etkinlik sırasındaki çevrim içi eğitimler, Yaz Kampı ve yıl boyunca çevrim içi beceri paylaşımlarını içerecek şekilde genişletildi.

>Veri Uzman programı, hem veri odaklı proje çalışması hem de faydalanıcıların orta vadeli eğitimlerini içerecek şekilde tasarlanmış ve basit danışmanlık çalışmalarından daha da farklılaştı

Ayrıca, bu konuda daha ayrıntılı araştırma yapabilmemiz için üç başlık belirledik:

Mevcut etkinliklerin haritalandırılması: Veri okuryazarlığı ekinliklerinin sayısı, çeşitliliği ve kalitesi her yıl artmaktadır ancak alanın güçlü yanları ve zayıflıklarını belirlemek ve haritalamak için şu ana kadar herhangi bir çaba gösterilmemiştir.

Bireysel alt grupların araştırılması: Matris, alanda çalışan insanlara daha ayrıntılı öneriler sunmak ve yeni etkinlik modelleri tasarlamak için, alt grupların her birindeki en iyi uygulamaların ve somut sonuçların sorgulanması için iyi bir başlangıç ​​noktasıdır.

Tematik önemi keşfetmek: Örneğin, veri gazeteciliği etkinliklerinin hedef kitlesi, amaçları ve kısıtlamaları, ekstra aktif veri topluluğu içerisinde gerçekleştirilen etkinliklerinden büyük ölçüde farklıdır. Konuyla ilgili tavsiyeleri geliştirmek ve nasıl farklı olduklarını görmek için daha fazla araştırma yararlı olacaktır.

One thought on “Veri Okuryazarlığını Tekrar Gözden Geçirmek: İki Günlük Eğitiminiz Ne Kadar Yararlı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*