Veri Gazeteciliği’nin Geleceği Üzerine 7 Uzmanın Tartışma Notları
Çeviri orjinal kaynağı: http://www.convinceandconvert.com/digital-marketing/future-of-data-journalism/
Bir haberin hikaye kısmında, ne zamanki bir çizelge, infografik veya istatiksel bir harita görseniz, anlayın ki veri gazeteciliğiyle karşılaşmışsınız demektir. Gazeteciler için veri kutsaldır çünkü karmaşık bir haberi anlatırken görseli kullanmak okuyucu ile daha iyi iletişim kurmanızı sağlar. Fractl’in yöneticisi Ryan Sammy* ‘’İnanıyorum ki; bir çok içerik üreten, veriyi görselleştirerek bir haberi saniyeler içerisinde anlatabileceğinin farkında!’’. O da Veri Gazeteciliği tarihini ve veri tabanlı raporlamanın geleceğini düşünen ekibimin bir parçası.
Veri gazeteciliğinin öncüleri
Sammy, The New York Times’ın 2016 Rio Olimpiyatları’nda veriyi kullanarak başarılı, kısa görselleştirilmiş videosuna dikkat çekiyor. Bir çok otoriteler tarafından da bunun yeni bir değer olduğu ve attıkları adımın gazeteci camiasına ilham kaynağı olacağı belirtildi. Fractl’a ilham için hangi sitelere veya diğer kaynaklara baktığını sorduğunda, FiveThirtyEight için eski Görsel Gazeteci Allison McCann, “New York Times, mümkün olanın kıyas noktasını belirledi, bunu söyledi. Freelance bir veri görselleştirme uzmanı Andy Kirk da buna katılıyor. “New York Times, South China Morning Post ve Financial Times gibi gazeteler bu alandaki en iyi uygulamaların temelini oluşturuyor” dedi.
Önümüzdeki yıl içerik pazarlama bütçelerini artıran şirketlerin yüzde 75’inde, içerik yaratma yoluyla veri gazeteciliğinin hikaye anlatımında yeni bir yol olarak düşünülüyor ancak pek modern bir konsept değil. İskoç mühendis ve siyaset ekonomisti William Playfair ilk olarak istatistiksel verileri 1786’da göstermek için yöntemler geliştirdi. Ancak 1849’da New York’ta haftalık Cholera ölümlerini gösteren çizgi grafiğini New York Tribune yayınladı; önemli bir yayında kapsamlı veri gazeteciliği örnekleri.
Ancak, veri gazeteciliği, gazetecilerin seçim sonuçlarını önceden tahmin etmek için bilgisayar kullanmaya başladığı 1950 yıllarına kadar yaygın bir şekilde kullanılmadı. Donanma matematikçisi Grace Murray Hopper ve programcı ekibi, 1952 seçimlerinden sonuçlanan yüzde bir puanla doğru bir şekilde tahmin etmek için bir bilgisayar kullandı. Evet, o zaman bile insanlar seçimin bitiminden önce Birleşik Devletler’in bir sonraki Başkanının kim olacağını bulmak için istekliydi.
Veri Gazeteciliği Yükselişte
Fractl adlı yaratıcı içerik üretim ajansı, ‘Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde, bilgiyi ve araçlarını kullanıp veriyi yorumlamak adına inanılmaz bir patlama yaşanıyor.’ açıklamasını yaptı. Son 10 yıl içerisinde de dijital evrenin boyutu her yıl genişliyor ve gelişiyor. Son on yılda, dijital evrenin boyutu (tek bir yılda yaratılan, çoğaltılan ve tüketilen tüm dijital bilgi olarak tanımlandı) 33 kat arttı.
2005 yılında, Amerikalı yazılımcı Adrian Holovaty’nin yarattığı Google mash-up kullanımıyla haberlerin hikayelerinde, veri görselleştirmeye tanıklık ettik. Chicago’daki suç oranını veri tabanlı haberciliğe dönüştüren projesiyle Gazetecilikte Yenilikler 2005 ödülüne layık görüldü.
Yayıncının veri gazetecilerinden Nathaniel Lash’a göre, Holovaty’den esinlenerek Tampa Körfezi Times, PolitiFact’i 2007’de siyaset açıklamalarında yer alan “görselleştirme her parçasını yapacakları” bir site oluşturdu. Yaklaşık on yıl sonra, Demokratların adayı Hillary Clinton’ın tartışmalarda yaptığı ve rakiplerinin iddialarını desteklemek için benzer bir araç kullandığını gördük. Clinton’ın sözlerinden sadece bir saat sonra neredeyse iki milyon kişi sitesine akın etti ve gerçek, gerçeklere dayalı hikayeler için ne kadar istekli insan olduğunu kanıtlıyordu.
Ancak, Google mash-up’lar ve PolitiFact zengin verilerin bu başarımında sadece bir başlangıç oldu. Wikileaks, 2010 yılında, aynı adı taşıyan ve Afganistan’daki savaşla ilgili binlerce belge yayınlayarak, The Guardian, The New York Times ve Der Spiegel‘e özel erişim sağladı. The Wall Street Journal, bu sene sadece veri dolu grafikler oluşturmak için çalışan kendi ekibini kurdu. Bu arada, Reddit’in veri görselleştirme topluluğu / veri çok güzel /, yedi milyon aboneye ulaştı.
Bu grafik bize bir şey söylüyorsa, bu, veri gazeteciliğindeki bu atılımların sadece devam etmesi demektir.
Çizelgeler ve Haritalar En Popüler Veri Görselleştirmeleri
Google arama verilerine göre, en popüler veri görselleştirmeleri çizelgeler/ grafikler ve haritalar. 2012’de “harita” için 68 milyon Google arama sonucu raporlandı. Ocak – Ağustos 2016 arasında bu sayı 12 kat olduğu belirtiliyor.
The Guardian ve The New York Times gibi yayınların 2009 ve 2014 yıllarında kendi veri bloglarını başlatmaları da şaşırtıcı değil bu açıdan. The New York Times’ın, yeni girişimlerinden Upshot‘ın amacı da okuyucuya,’veri, grafik ve teknoloji. ” sunabilmek.
Veri gazeteciliği tarihi bize bir şeyler öğrettiyse o da insanların doğru bilgiyi öğrenmede her zaman aç olduklarıdır. İnsanların duygusal tepki uyandıran katıksız, araştırma destekli olgular ve hikayeleri ortaya çıkaran veri görselleştirmeleri ve içerikleri için her zaman aç olacakları – bu duyguların olumlu, olumsuz veya şaşırtıcı olmasına bakılmaksızın olması.
Veri Tabanlı İçerik Gelecekteki Görünümü Nasıl Olacak?
Şimdilik görünen veri gazeteciliği hiçbir yere gitmiyor, hatta git gide büyüyor ve daha iyi bir şekilde gelişiyor. Uzmanlar da bu açıklamanın arkasında duruyor çünkü tahminlerinin çok daha ötesinde bir durumla karşı karşıya kalacaklarını belirtiyorlar. Popular Science dergisinin bilgi grafik tasarım editörü, Katie Peek,’Benim uzun bir dilek listem var, insanların kişisel verilerine kadar ulaşmak istiyorum, bu faturaları veya sağlık sigortası durumları, erişim yolu açık ve kafa karıştırmayan… Şimdiden gerçekleşmeye başladı bile!’
Polygraph’s kurucu ve editörü olan Matt Daniels, veri gazeteciliğinin geleceği hakkında; ‘Veri gazeteciliği araçlarının gelişimi konusunda olumlu bir bakış açım var. İnanıyorum ki önümüzdeki dönemlerde daha iyi araçlarla daha fazla veri görselleştirmeleri olacak.’ tahminlerini açıkladı. Aynı zamanda, ‘Şu an için internet alemi görselleştirmeye yeteri kadar değer vermiyor. Ancak önümüzdeki yıllarda bu alanda bir patlama yaşanacağını düşünüyorum.’ diyerek yorumunu noktaladı.
Fractl’ın ortak kurucularından Kristin Tynski; ‘Yeni ve ileri teknoloji araçları, bizim daha önceden erişme imkanımız olmayan saklı verileri açığa çıkarmamızı sağlayacak. Artık kendi kendine öğrenen sistemler daha baskın duruma gelecek. Bu durum da veri görselleştirme teknolojilerinin daha kolay kullanıma zemin oluşturacak. Aynı zamanda kuruluşların, hükümetlerin ve şirketlerin bu gelişimi fark ederek daha fazla açık veri kullanacaklarını umut ediyoruz.’ öngörüsünde bulundu.
Tampa Bay Times gazetesinden Nathaniel Lash; ‘Özellikleri bakımından zengin ve sezgisel kullanılabilecek araçların varlığı, dizayn ve grafik altyapısı olan insanların kodlama yapmadan harikalar yaratacağı konusunda heyecanlanıyorum.’ sözlerine yer verdi.
230 yıllık veri odaklı içerik oluşturma sonrasında verilerin kullanılması, sadece haber odasındaki gazeteciler için rutin değil, aynı zamanda hikaye anlatımında itici bir güç, özellikle de teknoloji, metodoloji ve kaynaklar genişlemeye devam ettiği açık. Bu içerik oluşturma uzmanları geleceğe yönelik, gelişmiş araçlar konusunda sadece veri sıralamasını kolaylaştırmakla kalmayıp aynı zamanda kurumlar, güncel olayları da açıklamak ve bağlamlaştırmak için verileri kullanabilir.