Veri Gazeteciliği İlk 10: Duygu Atlası, Karbon Geri Dönüşümleri, Uzun Şutlar, COVID-19’da Oyunsonu, Mister Rogers’ın Hırkaları!
Gijn
Peter Georgiev ve Bağlantılı Eylem
İklim değişikliğiyle mücadele etmek için deniz yaşamını korumamız gerekiyor. Balinalar, planktonlar ve deniz otları, Dünya’nın karbon döngüsü üzerinde önemli bir etkiye sahip. Her hafta Twitter’daki en popüler veri gazeteciliği çalışmalarını izleyen NodeXL #ddj haritamızı , 5-11 Nisan aralığında inceledi. Reuters Graphics’in türlerin su altında nasıl etkileşime girdiğini, karbonu nasıl yakalayıp dönüştürdüğünü açıklayan içeriği yer alıyor. Ayrıca Google Arts & Culture’dan bir duygu atlası, Financial Times’ın COVID-19 oyunsonuna bir bakış ve veri görselleştirme meraklılarına ilham verecek bazı harika masa oyunları da yer alıyor.
Veri Gazeteciliği Toplulukları
Koronavirüs salgını, veriye dayalı hikayelerde ve görselleştirmelerde bir artışa neden oldu. Ve veri muhabirleri, çevrim içi öğrenim kaynaklarını, ipuçlarını ve fırsatları paylaşmak için yeni platformlar oluşturuyor. DataJournalism.com’un veri koordinatörü Andrea Abellán , Discord, Twitch ve TikTok gibi platformlarda bazı yararlı eğitim topluluklarının altını çiziyor.
Discord, Twitch, Clubhouse, are just a few of the social media platforms that are currently generating hype. Aside from being fun, how can they be used for your #datajournalism studies? We’ve tried some of them out and here’s what we found👉🏽https://t.co/lhaUntDhAv #dataviz
— DataJournalism.com (@datajournalism) April 8, 2021
Bir Duygu Atlası
Bir resme baktığınızda nasıl hissediyorsunuz? Görsel sanat içimizde kaç farklı duygu yaratabilir? Google Arts & Culture ve California Üniversitesi, Berkeley’den bilim insanları bu soruları yeni bir deneyde yanıtlamak istedi. Araştırmacılar 1.300 kişiden; Rubens ve Chagall gibi sanatçıların 1.500 resminin farklı kelimeler arasından seçim yaparak onlara nasıl hissettirdiğini açıklamalarını istedi. Çalışma , katılımcıların sanata bakarken “korku” ve “tiksinme” den “merak” ve “dinginliğe” kadar her şeyi nasıl hissettiğini ortaya çıkaran bu olağanüstü duygu atlasıyla sonuçlandı.
In a new @googlearts experiment, we asked 1,300 people to describe how a set of images make them feel, then plotted them on an interactive map to explore the feelings evoked by art → https://t.co/5yYHzkX1Gv pic.twitter.com/vgjUdK8ImX
— Google (@Google) April 7, 2021
Uzun Şutlar
Futbolda uzaktan atış yapmak genellikle son çare olarak görülür. Kaleciler nadiren 25 metreden yakalanır. Bu nedenle, birçok oyuncu rakibini kıramazsa birkaç dakika kaldığında şansını denemeyi düşünür. Belçika üniversitesi KU Leuven’da doktora öğrencisi Ama Maaike Van Roy, uzun atışların o kadar da kötü bir fikir olmayabileceğini yazdı. Van Roy, FiveThirtyEight’da yer alan makalesi ilham veren bir analiz.
Is shooting from distance always the wrong choice in soccer? https://t.co/BjL0Vp1HrB
— FiveThirtyEight (@FiveThirtyEight) April 8, 2021
Karbon Geri Dönüştürücüleri
Doğa, binlerce yıldır Dünya’nın çevresinde karbon seviyelerini dengede tuttu. Ancak endüstriyel faaliyetler ve fosil yakıtlar okyanus ekosistemlerini tehdit ediyor. Reuters Graphics, bu ekosistemlerin iklim değişikliğiyle mücadelede oynadığı önemli rolü açıklamak için , gezegenin karbon döngüsüne ışık tutan bu veri görselleştirmeyi hazırladı. . Hikaye, balıkların, yumuşakçaların, bitkilerin ve diğer deniz yaşamının karbonu yakalamadaki rolüne odaklanıyor.
How ocean ecosystems help fight climate change https://t.co/CW09Qbrkpm @ReutersGraphics pic.twitter.com/pbKs7Qvv9h
— Reuters (@Reuters) April 9, 2021
Mister Rogers’ın Hırkaları
Güzel bir hırka için güzel bir gün. Trikosuyla ünlü ABD’li televizyon sunucusu Fred Rogers’ı tanımayanlar için, belki de Tom Hanks’in son rolü incelenebilir. Rogers’ın Mart ayındaki doğum günü şerefine, Brooklyn merkezli veri gazetecisi Owen Phillips , televizyoncunun 1969 ile 2001 yılları arasında programında giydiği hırkaların birçok rengini araştırıp tablosunu oluşturdu .
This chart chronicles the colors of Mister Rogers’ cardigans from 1969 to 2001 https://t.co/booRifoSHc pic.twitter.com/fNEip1liYy
— Meredith Frost (@MeredithFrost) April 6, 2021
Hız Kameraları
Avustralya’nın başkenti Canberra’da yirmi yıldır yollarda mobil hız kameraları kullanılıyor. Yakın zamanda yapılan bir anket, yerel halkın yarısından fazlasının teknolojinin ana amacının geliri artırmak olduğuna inandığı ortaya çıkardı. Ancak Avustralya Yayın Kurumu’ndan Markus Mannheim tarafından yapılan araştırma , aslında hükümetin amacı olmayan kanıtlar buldu.
I tried to work out how to make more money out of these things, because the ACT govt's not even tryinghttps://t.co/ZX3c74LQQP
— Markus 🎲 (@MarkusMannheim) April 4, 2021
Mahremiyet Endişesi
Çoğu kişi, mobil cihazların faaliyetlerimizi sürekli olarak izlediğinin farkında. Ancak bir iPhone’unuz varsa, The Sim veya Merriam-Webster gibi uygulamalardan beklenmedik pop-up’lar alıyor olabilirsiniz. Apple’ın yeni bir yazılım sürümü, reklamcılık amacıyla veri toplayan uygulamaların sizden izin istemesi gerekiyor. Wall Street Journal , perde arkasında neler olduğunu ve seçimin neden göründüğü kadar basit olmadığını açıklıyor.
Allow apps to track your activity? How apps and advertisers will be allowed access to Apple users’ data https://t.co/wmZP3qyTRV via @ttwyatt @WSJGraphics pic.twitter.com/ezbVbFPiMq
— WSJ Graphics (@WSJGraphics) April 7, 2021
Amerikan Hapishaneleri
Dünya çapında her 100 kişiden ikisinin koronavirüse yakalandığı biliniyor. Ancak ABD hapishanelerinde bu oran şaşırtıcı bir şekilde 100’de 34. Pandeminin başlangıcında, New York Times muhabirleri, ülke çapındaki hapishanede ki sayılarıizlemeye başladı. Analizleri , Analizleri, virüsün ABD hapishane sistemini nasıl yırttığını araştırıyor.
In the U.S., a country with one of the worst outbreaks in the world, nine in 100 people are known to have had the coronavirus.
In prisons, the rate is 34 in 100, more than three times as high. https://t.co/u8yWtYF7gh
— The New York Times (@nytimes) April 10, 2021
COVID-19 Salgınının Sona Erdiğini Nasıl Bileceğiz?
Aylardır koronavirüsün farklı dalgalarının istatistiklerini takip ediyoruz. Financial Times’dan John Burn-Murdoch, hangi ülkelerin pandemiden çıkma yolunda olduğuna dair bazı fikirler veren yeni bir tablo oluşturdu . Yeşil hedef bölge, İsrail’in açılma konusunda en başarılı olduğunu ve aynı zamanda COVID-19 vakalarını minimumda tuttuğunu gösteriyor.
So don’t get me wrong, we’re on the way out of this. Several countries are very nearly there.
Here is a new chart that we should all be watching over the coming months, as countries seek to follow Israel’s lead and reach the Covid endgame: pic.twitter.com/8aop6XmBBI
— John Burn-Murdoch (@jburnmurdoch) April 9, 2021
Masa Oyunları
Masa oyunları, görsel öğeler aracılığıyla bilgi aktarmada mükemmeldir. Ticket to Ride ve Pandemic Legacy gibi birçoğu için haritalar temel bir araç. Hikaye anlatıcılarının bu oyunları sıklıkla bir fikir ve ilham kaynağı olarak kullanması şaşırtıcı değil. Veri görselleştirme meraklısı Andy Cotgreave , en iyi örneklerden bazılarına yer veriyor.
What #boardgames contain mechanics/principles that appeal to #dataviz enthusiasts. A list of ideas in this thread… can you think of others? pic.twitter.com/ML3lzsl414
— Andy Cotgreave (@acotgreave) April 9, 2021
Peter Georgiev , GIJN’in sosyal medya ve etkileşim editörüdür. Daha önce, NBC News’un New York’taki araştırma biriminin bir parçasıydı. Ayrıca Bulgar Ulusal Televizyonunda muhabir olarak çalıştı ve haberi Guardian, Deutsche Welle ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlandı.