Veri Gazeteciliği En İyi 10: Eurovision Şarkıları, Kripto Para Birimleri, Avustralya Trafiği, Palm Yağı ve İki Salgın!
İtalyan metal grubu Måneskin , geçtiğimiz hafta Hollanda’nın liman kenti Rotterdam’da düzenlenen 65. Eurovision şarkı yarışmasının galibi oldu. Måneskin, ABBA, Celine Dion ve Lordi de dahil olmak üzere Eurovision sahnesinde zafer kazanan ünlü sanatçı listesine de katılmış oldu. Twitter’da haftanın en popüler veri gazeteciliği hikayelerini takip eden 17-23 Mayıs arasındaki NodeXL #ddj haritamız, Reuters Graphics tarafından yarışmanın tarihini inceleyen bir habere yer veriyor. Ayrıca Bitcoin madenciliği için ne kadar enerjiye ihtiyaç duyulduğuna dair bir Financial Times analizi, GIJN üyesi Oxpeckers’ın Hong Kong’daki vahşi yaşam kaçakçılığı üzerine bir yazısı ve Amerikan ailelerinin aylık bütçelerini nasıl harcadıklarına dair bir habere de yer veriyoruz.
Eurovision Şarkıları
1956’da başlayan Eurovision Şarkı Yarışması, spor dışında dünyanın en çok izlenen etkinliklerinden biri. On yıllar boyunca, yarışma 1.600’den fazla şarkıya ev sahipliği yaptı. Bu yılki yarışmayı kutlamak için Reuters , yarışmanın geçmişine bakan ve başarı akışının yıllar içinde nasıl değiştiğini anlatmak için Spotify verilerini kullanarak bu eğlence dolu, etkileşimli parçayı hazırladı.
Hong Kong’un Vahşi Yaşam Kaçakçıları
Uluslararası suç örgütleri, uzun zamandır Hong Kong’dan geçen vahşi yaşam kaçakçılığı yollarından yararlanıyor. Küçük coğrafi yapısına rağmen, şehir, birçok büyük ülkeyle eşdeğer oranda, nesli tükenmekte olan türlerin yakalandığı önemli bir ticaret merkezine dönüşmüş durumda. Oxpeckers , yerel makamların yaban hayatı suçunu engellemek için neden mücadele ettiğini anlamak için insan ticareti ve yasal cezalarla ilgili verileri analiz etti.
Bitcoin’in Enerji Sorunu
Bitcoin tamamen dijital bir para birimi olsa da fiziksel çevre üzerinde ciddi bir etkiye sahip. Büyük bitcoin madenciliği, iklim aktivistleri için endişe yaratan muazzam miktarda enerji tüketiyor. Financial Times’ın incelediği istatistikler, Kripto para biriminin Britanya’nın yarısı kadar ve İsveç, Ukrayna ve Norveç gibi ülkelerden daha fazla elektrik tükettiğini gösteriyor.
Gelişen Kripto Para Birimleri
Bitcoin ile birlikte, eter ve dogecoin gibi diğer kripto para birimlerinin popülaritesi arttı. Daha fazla bireysel yatırımcı “kripto” satın alıyor, ancak bu varlıkların yükselen fiyatları piyasaya aşina olmayanlara garip gelebilir. Wall Street Journal , dijital para birimlerinin yükselişinin arkasındaki nedenleri ve önündeki zorlukları yazdı.
Ormanlar ve İklim Değişikliği
İklim değişikliğinin neden olduğu sıcaklık, kuraklık ve fırtınalar geniş yeşil alanlara zarar veriyor ve Almanya’daki manzarayı değiştiriyor. Berliner Morgenpost gazetesinin bu etkileşimli haberinde, ülkenin ormanlarda yaşanan hasarın boyutunu göstermek için veri ve uydu görüntülerini kullanıyor.
Palm Yağı Bonanza
Bankalar, sigorta şirketleri ve emeklilik fonları dahil Avrupa finans kurumları, Endonezya’daki yasa dışı yangınlardan sorumlu palm yağı şirketlerini sübvanse etti. Avrupa Veri Gazeteciliği Ağı tarafından yayınlanan VoxEurop tarafından yapılan bir araştırma , “palm yağı bonanzasını” ve orman tahribatının ve ekstra karbon emisyonlarının küresel ısınmayı nasıl tetiklediğini inceledi.
COVID-19 Trafik Yoğunluğu
Koronavirüs pandemisi, dünyanın en büyük şehirlerindeki seyahat modellerini önemli ölçüde değiştirdi. Avustralya’da bu durum ülkenin virüsü uzak tutmadaki göreceli başarısına rağmen, toplu taşıma kullanan daha az yolcuyla daha fazla trafik sıkışıklığına neden oldu. Guardian , daha yakından bakmak için Facebook, Google ve diğer kaynaklardan gelen verileri inceledi .
Aylık Bütçeler
Paranı neye harcadığını biliyor musun? Günlük harcamalarınızın kaydını tutuyor musunuz? New York Times Magazine, altı aileden kira, ipotek, cep telefonu faturaları ve bahşiş, köpek maması ve internet üzerinden yayın hizmetleri için yapılan harcamaların da dahil edilmelerini isteyerek aylık harcamalarını takip etmelerini istedi. Derginin bu detaylı çalışması , Amerika Birleşik Devletleri’nin farklı bölgelerinde yaşamanın maliyeti hakkında bir fikir veriyor.
Büyük Şirketler Daha Fazla Zenginleşiyor
Salgın işletmeleri ve endüstrilere olumsuz etkiledi. Ancak dünyanın en büyük şirketleri için kriz, sağlıklı bir büyüme sağladı. Bloomberg Economics’in vurguladığı bir çalışma , ilk 50 firmanın 2020’de 4,5 trilyon dolar büyüdüğünü gösteriyor. Bu eğilim, bu şirketlerin küresel ekonomiye nasıl hakim olduklarını ve hem ulusal hem de uluslararası düzeyde önemli bir rol oynadıklarını gösteriyor.
Pandeminin İki Tarafı
Bazı ülkelerde koronavirüs salgınının sonu yaklaşıyormuş gibi görünürken, bazı ülkelerde durum farklı; artan vakalar, malzeme kıtlığı ve taşan hastanelerle ağır darbe alıyorlar. Bir New York Times analizi , daha zengin ülkelerin aşı kampanyaları sayesinde yayılmayı engellerken, salgınların Hindistan’ı ve Latin Amerika’nın çoğunu mahvettiğini gösteriyor. Bu keskin zıtlık, salgının NYT’ye göre “ikiye bölünen” bir başka aşamasını işaret ediyor.