Ücretsiz Veri Görselleştirme Araçları
Veri görselleştirme son yıllarda gittikçe önemli hale gelen bir disiplin. Özellikle artan veri miktarının ve ham veriyi anlamlı hale getirecek yazılımların bunda büyük bir payı var.
Son 13 yıllık Google Trend verisine bakıldığında 2008 yılından itibaren veri görselleştirme teriminin Google aramalarda payının arttığı görülüyor. 2017 yılında ise bu oran zirve noktasına ulaşmış. Her ne kadar 2004 – 2007 yılları arası düşüşün nedeni belirsiz olsa da 2008 yılından itibaren bariz bir artış olduğu söylenebilir.
Kuşkusuz ki veri görselleştirme kendi içinde ayrı başlıklara sahip bir alan. Genelde çalışmalar statik veya interaktif olarak sınıflandırılıyor. Verinin sunuluş şekli, tercih edilen teknik, renkler, boyutlar ve yapılan analiz çalışmanın başarısını etkiliyor. Çünkü veri görselleştirme sadece tasarım bilgisi değil, temel istatistik bilgisi de gerekiyor.Ayrıca çalışmada seçilen araç da büyük önem arz ediyor. Seçilen araç ister kod tabanlı (R, js, D3) ister web tabanlı(The Atlas, Google Haritalar) veya başlı başına bir program (Tableau) olsun, çalışmanın başarısı aracın sunduğu veya sunmadığı olanaklara göre değişiyor.
Diğer yandan açık kaynak veya freemium girişimler olsa da veri görselleştirme genelde belirli bir bütçe gerektiren bir zanaat. Her geçen gün veri görselleştirme araçlarının sayısı artsa da bir çoğu ücretli çözümler sunuyor. Buna başlangıçta veya beta sürümünde ücretsiz kullanım sunan araçlar da (data wrapper) dahil. Tüm güçlüklere rağmen bu alanı canlı tutansa açık kaynak, ücretsiz veya belirli bir seviyeye kadar ücretli araçların varlığı. Her ne kadar sayıları az olsa da bir çoğu ya bilinmiyor veya henüz keşfedilmemiş. Bunu bir sorun olarak gördüğüm için yazının devamında hem ücretsiz hem de kod bilgisi gerektirmeyen veri görselleştirme araçlarını kısaca inceledim. Listelediklerimin hepsini kullandım, kullanmaya da devam ediyorum.
Her ikisi de veri analizi için kullanılan en temel araçlardan. Hem arayüzleri hem de kullanım mekanizmaları benzer olduğu için aynı kategoride değerlendirdim. Bu araçlar sadece veri görselleştirme için değil, tablo formatındaki veriye her türlü manipülasyon, analiz için kullanılıyor. Google E-tablolar, Open Office’e nazaran web tabanlı olmasına rağmen, interaktif veri görselleştirme olanağı ve çalışmayı siteye embed etme seçeneği sunuyor.
The Atlas, online haber merkezi Quartz media tarafından geliştirilen ücretsiz bir veri görselleştirme aracı ve kütüphanesi. Araç web tabanlı, ve sadece belirli grafik tiplerini desteklese de statik görsel çalışmaları internet ortamında paylaşma imkanı tanıyor. Üyelik sistemi ile çalışan araç WordPress ve bir çok platformu destekliyor ve görselleştirilen veriyi indirme imkanı sunuyor. Böylelikle The Atlas, bir araçtan öte bir paylaşım merkezine, veri görselleştirme kütüphanesi görevi görüyor.
Tableau, bir business intelligence (iş zekası) yazılımı. Veri analizi ve veri görselleştirme amaçlı kullanılıyor. Tableua Public ise ücretli ve lisanslı olan hizmetin 10gb limitli ücretsiz sürümü. Üye olunarak yazılım indirilebiliyor. Tableau interaktif bir veri görselleştirme aracı, ücretsiz sürümü Tableau Public aynı zamanda çalışmaların sunulduğu ve paylaşıldığı online bir platform. Yani araç program tabanlı olsa da çalışmalar web tabanlı olarak sergilenebiliyor. The Atlas gibi embed kod seçeneği sunan araç, görselleştirmeleri diğer platformlarda yayınlama imkanı tanıyor. Çalışmaları pdf ve png formatında indirme olanağı sunuyor.
Tableau hakkında detaylı bilgiye yaptığım incelemelerden ulaşabilirsiniz:
Silk online olarak (web tabanlı) hizmet veren, belli bir sınıra kadar ücretsiz (freemium) veri kullanım sunan bir araç. Araç freemium olsa da, ücretsiz sunduğu hizmetlerde yabana atılır değil. Diğer veri görselleştirme araçlarından en büyük farkı ücretsiz dahi olsa kullanıcıya çalışmasını sunacak silk.co uzantılı bir web adresi (url) vermesi (Örneğin: gazeteciolumleri.silk.co) Ayrıca ücretsiz olmasına rağmen yaklaşık olarak tüm veri görselleştirme tekniklerinin kullanılmasına izin veriyor. Interaktif bir araç olan Silk, her görsel için embed kod seçeneği sunuyor. Tüm görsel çalışmalar mobil uyumlu olarak sergilenebiliyor.
Piktochart ve Canva daha çok imaj tabanlı infografik ve görsel tasarım araçları. Her ikisi de ücretsiz araçlar, fakat Piktochart özgün tasarımlar ve kaliteli görseller için ücretli bir çözüm sunuyor. Canva ise tamamen ücretsiz. Veri görselleştirme aracı kategorisine almamın nedeni, imaj tabanlı olsalar da, çalışmalara grafikler eklenerek, interaktif bir görsel elde edilebiliyor. Özellikle Piktochart, Canva’dan ayrı olarak yapılan çalışamların embed kod aracılığıyla diğer platformlarda paylaşılmasına izin veriyor. Ayrıca çalışmalar png, jpeg, pdf formatında da indirilebiliyor.
Raw Graphs, ücretsiz ve açık kaynak bir girişim. Density Design Araştırma Laboratuvarı tarafından hayata geçirilen proje karmaşık verileri görselleştirmeyi herkes için kolay hale getirmeyi amaçlıyor. Verinin linkini Raw Graphs sayfasına yapıştırarak, veya dosyayı yükleyerek eldeki veri sisteme ekleniyor. Sonrasında verinin yapısına göre uygun grafik seçiliyor ve grafik svg veya png formatında indirilebiliyor.
Google Haritalar (Google My Maps) ve füzyon tabloları (fusion tables) her ikisi de google’ın sunduğu hizmetler olmakla beraber genelde veri haritalama da kullanılıyor. Füzyon tabloları daha gelişmiş bir araç olsa da Google haritalar da son dönemde gelen güncellemelerle lokasyon verilerini görselleştirilmesinde sıklıkla kullanılıyor. Veri boyutu ve kullanım olarak Google Drive kotası sınır olarak kabul edilirken, bu iki araç ile belirli bir noktayı (ülke, il, ilçe vb) görselleştirmek için enlem ve boylam verilerine gerek kalmıyor. Bu iki araçta otomatik olarak coğrafi kodlama işlemi yapılabiliyor.
Carto da lokasyon verilerinin görselleştirilmesinde sıklıkla kullanılan bir araç. Belirli bir seviyeye kadar kullanma olanağı sunan araç ile herhangi bir kod bilgisine gerek kalmadan coğrafi verilerin görselleştirilebiliyor. Elde edilen çalışma mobil uyumlu olarak diğer platformlarda embed kod yardımı ile yayınlanabiliyor.
Kişiler, kurumlar, kavramlar arasındaki ilişkilerin ag haritalanmasında kullanılan Graph Commons ücretsiz bir araç. Özel çalışmalar için ücretli çözümler sunuluyor. Graph Commons’da çalışma herkese açık olarak paylaşılıyor, herhangi bir veri limiti veya ag harita limiti bulunmuyor. Çalışmayı diğer platformlarda paylaşma imkanı tanıyan araç, son dönemde stories adında yeni bir özellik duyurdu. Stories ile yapıla ag haritaları zaman tüneli halinde hareketli bir şekilde kullanılabilecek.
Bu yazıda sıklıkla kullandığım veri görselleştirme araçlarını listeledim. Daha geniş ve çeşitli bir liste için şu kaynaktan yararlanılabilir. Bu yazı datavizlove.blogspot.com adresinde alınmıştır. İncelemeyi bu adresten okumak için tıklayınız: