Türkiye’de Kamu Verilerinin Açık Devlet Uygulamaları ve Belge Yönetimi Çerçevesinde Değerlendirilmesi: Bir Model Önerisi
Açık erişime dönük eğilimlerin artmasıyla kamu kaynaklarıyla üretilen verinin yeniden kullanımı ve bilgi erişim hakları çerçevesinde paylaşıma açılması daha da önem kazanmıştır. Kamu verilerinin açık paylaşımı, vatandaşların yönetime katılımı, katılımcı demokrasi ve yeni ekonomiler yaratma adına önemli görülmektedir. Kamu verilerinin vatandaşların erişimine açılmasıyla şeffaflık ve hesap verilebilirlik adına önemli bir yol alınmıştır. Bu bağlamda kamu verilerinin açılması ile birlikte açık devlet uygulamaları ortaya çıkmış ve konuya yönelik politik söylemler geliştirilmiştir. Devlet verilerinin açılması ve bu bağlamda ekonomik, sosyal ve politik kazanımlar elde edilmesi literatürde “açık devlet” (open government) olarak tanımlanan uygulamaların önemli bir ayağını oluşturmaktadır.
Açık devlet herhangi bir kısıtlama olmadan her kesimin serbest bir şekilde açık formattaki devlet verilerine ulaşması ve bu verileri yeniden kullanabilmesi anlamına gelmektedir. Zamanla ülkeler açık devlet hedeflerine ulaşmak için geliştirdikleri açık devlet ulusal hareket planlarını uygulamaya geçirmişlerdir. Konuya yönelik son dönemlerde açık devlet modellemeleri, değerlendirme kriterleri, açık devlet verilerinin hazırlanmasına yönelik bilimsel çalışmalar da önemini artırmaktadır. Devamını okumak için tıklayınız.