Türkiye Açık Yönetim Ortaklığı Üyeliğinden Çıkarıldı
Türkiye Açık Yönetim Ortaklığı üyeliğinden çıkarıldı. Geçtiğimiz yıl Eylül ayında üyeliği pasif konuma alınmıştı. Açık Yönetim Ortaklığı yürütme kurulu karar raporu dün yayımlandı. Raporda Türkiye’nin 2016’da pasif konumu sonrası söz verdiği süreci yürütemediği, standartlar ve kriterlere yönelik faaliyet yapmadığı ve konuyla ilgili bir bilgilendirme yollandığı ama sonuç alınamadığına değiniliyor. Türkiye’nin bu sebeple üyelikten çıkarıldığı raporlanıyor.
Başbakanlığa Nisan ayında konu ile ilgili yapılan bilgi edinme başvurusunda ise olağan üstü hal koşulları neden olarak gösterilmiş, yavaş bile olsa sürecin devam ettiği belirtilmişti. Oluşum yolsuzlukla mücadele ve şeffaf yönetim anlayışının geliştirilmesini kapsıyor. Türkiye 2011’de ortaklığa katılmıştır. Ancak Türkiye Türkiye’nin 2014’ten bu yana bir eylem planı sunamadı.
AYO Yürütme Kurulu’nun Türkiye’nin Amerika Büyükelçisi Serdar Kılıç’a aktardığı mektup şöyle:
OGP sayfasında yer alan mektupta hiçbir eylem planı yapılmadığı için üyelikten Türkiye’nin çıkarıldığı, Türkiye’nin hesap verebilir ve şeffaf yönetim anlayışının geliştirilmesi, yolsuzlukla mücadele edilmesi, vatandaşların ve sivil toplumun karar alma süreçlerine aktif katılımının artırılması yolunda tekrar karar alması hakkında temenniye yer veriliyor.
Açık Yönetim Ortaklığı (Open Government Partnership – OGP)
Açık Yönetim Ortaklığı (Open Government Partnership – OGP) politika yapım süreçlerinde hesap verebilir ve şeffaf yönetim anlayışının geliştirilmesi, yolsuzlukla mücadele edilmesi, vatandaşların ve sivil toplumun karar alma süreçlerine aktif katılımının artırılması ve sivil toplum ile hükümet arasındaki diyaloğun güçlendirilmesi gibi amaçlarla 2011 yılında kurulmuştu. Kurulduğu yıl Ortaklığa katılan Türkiye, üç başlıktan oluşan bir Eylem Planı hazırlamıştı; Kamuoyu ile Bilgi Paylaşımı, Politika Yapma ve Karar Alma Süreçlerine Katılım ve Etkin İşbirliği, Farkındalık Artırıcı Faaliyetler Düzenlenmesi ve Taraflar Arasında Diyaloğun Artırılması.
Ancak Türkiye’nin birbirini takip eden iki eylem planı döneminde de yeni bir plan sunmaması ve 2011’de sunulan ilk eylem planı doğrultusunda herhangi bir ilerleme kaydetmemesi üzerine, aktif üyelik statüsü değiştirilmişti. Açık Yönetim Ortaklığı’nın imzacı bir ülkenin üyeliğini eylem planı dönemlerine aykırı davrandığı gerekçesiyle de pasif duruma alınmıştı geçen yıl. Bu yıl ise yönetim kurulu hiçbir gelişme gözlenemediği için Türkiye’yi üyelikten de çıkardı.
Türkiye’nin pasif olması, Açık Yönetim Ortaklığı (AYO) seçimlerinde oy kullanamayacak olmasının yanı sıra, AYO etkinliklerine de yalnızca gözlemci olarak katılabileceği anlamına geliyordu. Bununla birlikte, Türkiye önümüzdeki bir sene boyunca Yürütme Komitesi ve Destek Birimininden yardım almaya devam edecek, bu süre sonunda ise AYO Yürütme Komitesi Türkiye’nin durumunu tekrar değerlendirerek yeni bir karar verecekti.Ancak yürütme komitesi maalesef bir gelişme gözlemlenemediği için Türkiye’yi üyelikten çıkardı.
Kaynak: https://dagmedya.net/2017/10/11/turkiye-acik-yonetim-ortakligi-uyeliginden-cikarildi/