GenelVeri Gazeteciliği

Trinity Mirror’ın Spor Veri Gazetecisi David Dubas-Fisher ile Röportaj – Çeviren: Zerrin Yarbay Şahin

Çeviren: Zerrin Yarbay Şahin
Orijinal kaynak: 
http://www.interhacktives.com/2014/03/17/interview-david-dubas-fisher-sports-data-journalism-trinity-mirror/


David Dubas-Fisher Trinity Mirror’da spor veri gazetecisi- Interhacktives’e sadece istatistiksel analizin isabetli olmadığını, bu durumun okuyucuyu büyük hikayeden uzaklaştırdığını ve veri hikayelerini geliştirmenin önemli olduğu spor veri gazeteciliğinin nasıl olduğunu anlattı.

Sizce istatistik kullanan spor veri gazeteciliği ve taktiksel analizler sporun temelinde olan doğallık ve tutkusal yönünden onu uzaklaştırır mı? İnsanlar gerçekten  olgu ve rakamlarla ilgileniyor mu?

Bence bu nasıl yapıldığına bağlı.İstatistiksel analiz bir haberde daha kesin ve daha derin bir resim sunarak dünyada neler olduğunu gösterir. Veri analizi bir maçta veya bir takımın sezonunda gerçekten ne olduğunun içyüzünü anlamayı sağlar.

Fakat, bence çok fazla istatistiksel analiz haberin değerini azaltabilir. Bir oyun sırasında “takımda yüzde 73 top hakimiyeti var” ve “takım yüzde 56 isabet oranı ile 23 vuruş yaptı” demek seyirciler için pek anlamlı olmayabilir. Eskilerin “yalanlar vardır, kahrolası yalanlar vardır ve istatistikler vardır” diye bir sözü vardır ve şimdilerde bu sporda daha doğrudur. Elinizde bir takımın daha fazla atış yaptığını gösteren bir istatistik olabilir fakat bu gerçekten neler olup bittiğini göstermeyebilir.

“İstatistiklerle de  çalışsanız, bir çeşit “haber sezgisi”ne sahip olmanız gerekir.  Acaba kimse Manchester City’nin  Arsenal’den başarı oranının yüzde 5.2 olduğunu gerçekten önemser mi? Hayır. Bu sebeple bu işin bir yönü de  verinin ve istatistiğin okuyucuya ilginç gelecek bazı yönlerini bulmaktır. “

Yapmaya çalıştığımız şey sadece istatistikten oluşmayan veri hikayeleri geliştirmek. Britanya’da  oynayan her bir futbolcunun doğum yerleri ile ilgili yapılan bir çalışma örnek verilebilir. Böylece analiz sonucunda en çok hangi bölgenin (Birmingham ve West Midlands idi) İngiliz oyuncu çıkardığını görebildiniz.  Diğer örnek Britanya’nın Dünya Kupası olarak verilebilir. Tripline’ın kullanımı sayesinde, oyunlarda takımın kat etmesi gereken mesafe (bazı Indiana Jones stili haritalar kullanarak) hesaplanabildi ve 4k mil’den 8.5 k mil’e ne kadar fark edeceği görüldü.

Prozone ve Opta gibi ücretli servislerin sağladıkları veri, spor veri gazetecilerinin işini daha kolaylaştırdı mı? Bu durum spor  veri gazeteciliğini daha iyi veya daha kötü olarak mı değiştirdi?

Hayır, ben Opta’nın spor  veri gazetecisinin rolünü kolaylaştırdığına inanmıyorum. Benim durumumda, Opta’yı tutumlu bir şekilde kullanıyorum. Büyük miktarda bilgi sağlar size. Fakat bu veri gerçekten bizim veri gazeteciliğinde kullandığımız bilgi değildir. Örneğin, ben Opta’yı oyuncunun sağ veya sol ayağı ile kaç gol attığını bulmak için kullanıyorum, fakat gerçekten bu bizim üretebileceğimiz türden bir hikaye değildir. Bu tür bilgiyi olduğu gibi değerlendirmek  yerine, hikayeyi güçlendirmek için kullanmak isteyebilirsiniz .

Eklentilerin olması web sitelerinin maç ya da oyuncu hakkında devasal bilgileri ve  ekleme kodları hazır bulundurduğu anlamına gelmiyor. Bunun anlamı ise bir spor  veri gazetecisi olarak bir maçta veya bir oyuncuda sadece istatistik vermekten daha fazlası olarak bakmam gerekir.

Ödenen ücret de problem olabilir. Hangi kuruluşta çalıştığınıza bağlı olarak, bilgiye ulaşıp ulaşmama konusunda karar verebilirsiniz

Trinity Mirror kendi spor verilerini başka bir yerden alıyor mu?  

Evet, Opta’nın limitli olmasından dolayı farklı kaynaklardaki bilgileri web kazıcı araçlarıyla toplayıp bolca  kullanıyoruz. Örneğin Premier Lig’in websitesi, veya soccerbase.com veya statto.com. Bütün bu sitelerde kendi hikayemizi üretmede ve istediğimiz bilgiye kolayca ulaşmamızda yardım edecek kadar fazla miktarda veri bolluğu var.

Sizce spor veri gazeteciliğinde Birleşik Krallık Birleşik Devletler’in önünde midir?

Bunu söylemek zor. Amerika çok fazla miktarda istatistik ve veri analizi ile ünlü olmasına rağmen, bunların tam anlamıyla nasıl kullanıldığını araştırmadım. Sadece gördüğüm çok fazla istatistik sunulduğu. Daha önce söylediğim gibi, çok fazla ayrıntılı istatistik analizi okuyucuyu ilgilendiği şeyden uzaklaştırıyor ve benim gördüğüm bazı Amerikan sporları kapsamında çok fazla ayrıntılı istatistik analizi gerçekten yaygın durumda.

Veri gazeteciliğine özellikle nasıl başladınız?

Gazetecilik okurken veri gazeteciliğine başlamayı düşünmemiştim. Gazetecilik dünyasının dışından biri olarak elbette “veri gazeteciliği” gazetecilik terimi olarak farkında olduğum bir şey değildi. Sadece iş ararken veri gazeteciliği görevleri ile karşılaştım ve bilgi teknolojilerindeki altyapım ile bana uygun göründü.

Bir veri gazetecisi olarak en çok hangi araçları kullanıyorsunuz? Stajyer veri gazetecilerinin ne öğrenmesini tavsiye edersiniz?

Birinci sırada elektronik tablolar(Spreadsheet). Sonrasında web  kazıyıcılar. Biz bunun için Outwit Hub kullanıyoruz. Çünkü istediğiniz formatta ulaşılabilir veri çok az ve aynı şekilde devlet verileri haberler için kullanıldığından basılmamıştır; sizin istediğiniz veriler için sökücü siteler çok önemli araçlar.

Spor veri gazeteciliğinin geleceğinin nasıl olacağı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bence gelecekte otomasyon büyük rol oynayacak. Eğer veri beslemesini otomatik olarak analiz edecek, sorgulayacak ve bu bilgiyi tweet edecek bir programınız olursa, haber kuruluşları için uygun maliyetli, gazetecilerin minimum efor sarf edecekleri sabit ve istikrarlı bilgi akışına sahip olursunuz. Fakat bu oldukça istatistiksel olan bir şey olur, gol skorlarının kaydı gibi. Eşsiz fikirler gerektiren daha karmaşık hikayeler her zaman gazetecilere ihtiyaç duyar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*