School of Data’nın Tanzanya’da düzenlediği yaz kampı sona erdi
Tanzanya’nın en büyük şehri Darüsselam’da 25 Eylül’de başlayan 22 ülkeden veri uzmanının katıldığı veri okulu yaz kampı 6 günlük programın sonunda bugün sona erdi. Türkiye, Haiti, Brezilya, Kosta Rika, Makedonya, Filipinler, Britanya, Fransa, Meksika, Nijerya, Gine, Ekvator, Güney Afrika, Tanzanya, Malavi, Kanada, Malezya ve bazı yerel bölgelerden katılımcıların yer aldığı kamp 6 gün tecrübe paylaşımı, yerel projelerin anlatımı,veri güdümlü proje üretimi, veri gazeteciliği ve açık veri oturumları, Tanzanya yerel oluşumların projeleri ve Darüsselam Üniversite’si akademisyenleri ile iki gün süren ortak eğitimler ve panellerle sona erdi.
(Güncelleniyor tüm günlerin faaliyetleri ekleniyor )
Kampın İkinci Günü
Veri Okulu’nun amacının “Sivil Toplumda Veri Okuryazarlığının Geliştirilmesi”. İkinci günde ortakların örgüt faaliyetlerini nasıl yaptıklarını ve bu vizyona hangi ölçüde uyup uymadıkları üzerinde tartışma geliştirildi.
School of Data France’dan Sylvia gönüllülerle çalışmalar yürüttüklerini ve verinin herkes için olduğuna inanarak üç programa yoğunlaştıklarını paylaştı. Veri okuryazarlığı eğitimi, veri seferleri ve en güncel olarak veri bulundurma üzerine yoğunlaşıyoruz.
School of Data–Switzerland’dan Peter, İsviçre veri okuryazarlığı ağında yeni olduğunu, hackathonlar, atölyeler ve beta araçlar geliştirdiklerini belirtiyor. Katılımcı bulmaları gerektiğini belirterek, alanı yaymak için strateji geliştirmek gerektiği, üzerinde çalıştıkları Gazeteciler için R çalışmasından bahsetti. Bu projenin beta testinde ise insanların kontrol etmesi için test katkısına ihtiyaçlar olduğunu aktardı.
(Eklenecek)
Kampın birinci günü
Birinci gününde kampın amacının dünya genelinde veri okuryazarlığı alanında çalışan, farkındalık yaratan isimler ve kurumları buluşturarak ağın gelişmesi olduğu üzerinde duruldu. 22 kişinin kaynaşması ve birbirini yakından tanıyabilmesi için bir soru üzerinden herkesin yanıt vermesi istendi. Kampın ilk gününde ‘En favori yeriniz nedir?’ soruldu. Ağırlıkta katılımcılar yaşadıkları ülkelerde kendi bölgelerini , nitelikleri ile aktarırken, bazı katılımcılar farklı ülkeleri ve kültürlere yönelik detayları paylaştı.
Canlı olarak yayın yapılan konuşmalar (yaz kampı canlı yayın) bağlantısı ile #scodacamp17 etiketi ile paylaşıma açıldı. Kayıtların hepsi buradan ilk gününden itibaren dinlenebilir: http://mixlr.com/schoolofdata/showreel/
Katılımcılar ikişer gruplara ayrılarak birbirlerine kendilerini tanıtarak aşağıdaki üç soruyu yanıtladılar:
-
- Geçtiğimiz yılın en müthiş/ deprefif/ilginç olayı neydi öğrendiğin?
- En gurur duyduğunuz veri olayı neydi?
- İnternet’in sizin hakkında bilmediği bir şey? ( Canlı olarak verilmedi)
Sorular yanıtlandıktan sonra her kişi kendi partnerinin yanıtını katılımcılarla paylaştı.
Günün devamında Scoda (School of Data) ağının ne olduğu anlatıldı. Cédric Lombion tarafından sunum yapıldı ve Scoda tanıtıldı.
- Katılımcılar veri okulu ağının nasıl oluştuğunu, ağın nasıl geliştiğini, koordinasyon ekibini, ağ üyelerini, bursiyerleri, veri uzmanlarını ve gönüllüleri hakkında bilgi verildi.
- Veri Okulunun koordinasyon ekibi yönetici Katelyn Rogers, program yöneticisi Cedric Lombion , operasyon yöneticisi Meg Foulkes ve eğitim & eğitim programının sorumlusu David Opoku olduğu aktarıldı.
- Ağ 14 üyeden oluşuyor. Avrupa, Afrika, Latin Amerika ve Karahipler.
- Ağı oluşturan veri uzmanları ve ağlarından bahsedilerek veri okuryazarlığı, eğitimi, ağ desteği detayları aktarıldı.
Günün devamında spektogram çalışması yapılarak üyelerin hızlı karar vererek Açık Yönetim Ortalığı, açık veri, şeffaflık, sıkıcı veri vb. konularda sorular yöneltip, katılıp katılmadıklarına yanıt vermeleri sağlandı.
Sorulan sorular şöyle (katılıyor musunuz/katılmıyor musunuz?:
- Açık Yönetim Ortaklığı dikkat dağıtan ve şeffaflığı kontrol altına alan bir araç
- Açık veri öldü
- Çok fazla gizlilik devletin sıkıcı / gereksiz veri açmasına izin veriyor
Tartışmaya açılan konular:
- Veri Gazeteciliği Açık Devlet verilerinden değer yaratmanın en iyi yolu
- Kamu kaynaklarının gelirleri kamuya açık olmalıdır
- Vatandaşlar veri okuryazarı olurlarsa ancak etkileşim olur
- Açık veri kullanılmadığı sürece anlamlı değildi
- Kamu verileri güvenilir
- Veri uzmanları açık veri eğitmenleridir
- Veriler gerçeğimizin göstergesidir
- Devlet verilerinin açılması daha verimli bir hükümet sağlar
- Devletin veri paylaşmak istemediği bir ortamda veri okuryazarlığı oluşturmak yararsızdır
Dördüncüsü düzenlenen School of Data veri kampının dördüncü gününde katılımcılar Tanzanya Üniversitesi’ne bağlı olan Data Lab‘de yerel veri uzmanları ve girişimcileri ile bir araya gelerek, yerelde ülkelerinde ne yaptıklarını paylaştılar.
School of Data ağının tanıtımı ile başlayan etkinlikte veri okulunun yürüttüğü son projelere yer verilerek, ağın yerel üyelerinin tanıtımı sağlandı.
Geri bildirim: School of Data'nın Tanzanya'da düzenlediği yaz kampı sona erdi | Dağ Medya