Röportaj|Mısır Merkezli Infotimes Nasıl Veri Odaklı Bir Haber Merkezi Haline Geldi?
2018 yılı Veri Gazeteciliği Ödüllerinde Küçük Ölçekli Veri Gazeteciliği Haber Merkezi ödülüne hak kazanan Mısır merkezli haber kuruluşu Infotimes ile röportaj yaptık. VOYD Yönetim Kurulu üyesi Hazal Engin ve üye Sema Kahriman‘ın yaptığı röportajda Infotimes CEO’su Amr Eleraqi’ye ödüle giden yolda kuruluş hikayelerini, çalışma şekillerini ve nasıl veriye dayalı haber merkezi haline geldiklerini sordu.
Lütfen kısaca InfoTimes’ı tanıtabilir misiniz? Nasıl kuruldu ve böyle bir çalışmada yer almak nasıl bir duygu?
InfoTimes, 2012 yılının sonunda gazetecilikte bir “enformasyon tasarım kuruluşu” olarak başladı. Ama kısa süre içinde büyük adımlar attık ve InfoTimes, veriye dayalı habercilik için açık kaynaklı veri arayan, veri odaklı bir kuruluş oldu. Yarattığımız her hikayede yeni bilgiler keşfediyoruz ve teknik beceriler kazanıyoruz. Bu ekibin bir parçası olmak bir ayrıcalık. 10 kişiden az üyeyle küçük bir ekibiz fakat tutkulu gençlerden oluşan ekibimizin farkı; yeteneklerimizi gazetecilik sahasını geliştirmek için kullanıyoruz.
Bilgi ve özgürlüğe erişimin kısıtlı olduğu bir toplumda yaşamanın işleri ne kadar zorlaştırdığını biliyoruz. Güvenilir veri edinme söz konusu olduğunda işler daha da zorlaşıyor. Bu noktada size veriye erişim konusunda yaşadığınız zorluk ve engelleri sormak istiyorum. Bize sizi zorlayan ve çalışmalarınızı uzatan örnekler verebilir misiniz?
Bu durumu ulaşılabilir veri tabanları ile çalışarak umursamamaya çalışıyoruz. Veriyi aradığımız yerde bulabileceğimize inanıyoruz, farklı kaynaklardan veri setleri elde edebiliyoruz. Sadece devlet verilerine bağlı kalmıyoruz – bu yılki hikayelerimizin çoğu internet anketlerine ve Twitter’da ki siyasi raporlara dayanıyor.
En çok başvurduğunuz kaynaklar hangileri? Veri edinmek için ne tür teknikleriniz var?
Biz uluslararası kuruluşların web sayfalarını ve Arap bölgesindeki istatistik merkezlerini kullanma eğilimindeyiz. Tweetleri ve belirli sayfalarda paylaşılan fotoğrafları analiz ettiğimiz sosyal medya ağlarına dayanıyoruz. Biz web site sayfalarının kazıma araçlarını kullanıyoruz ve birçok durumda “R” ve “Python” gibi programlama dillerini kullanarak kendi kodumuzu geliştiriyoruz.
Projeleri yürütmek için finansal desteği nereden alıyorsunuz? Başka engeller var mı?
Biz ticari bir kuruluşuz. Bu yılın başında kârımızı geliştirmek için 5 noktaya dayalı bir strateji geliştirdik:
- Gazetecilik ve uluslararası kuruluşlara görselleştirme, veri toplama ve analiz etme hizmetleri sağlıyoruz.
- Gazete ve web sayfaları gibi gazetecilik kuruluşlarına içerik satıyoruz.
- Ham veri ve uygulamalar gibi ürünler sunuyoruz
- Gazetecilik kuruluşları için eğitim ve atölyeler düzenliyoruz
- Ödül ve burslar dağıtıyoruz
Birlikte çalıştığınız ekipten bahsedebilir misiniz? Nasıl bir araya geldiniz?
Ofisimiz, farklı özellik ve becerilerde insanlara sahip olduğu için bir laboratuvar gibi. Veri bilimi, programlama, gazetecilik ve tasarım alanlarında uzmanlarımız var. 3 ay önce 3 gazeteciyi eğitmek için bir staj programı düzenledik. Bu ekibimize yeni beceriler kazandırdı ve onlara bizim tam zamanlı çalışanlarımız olabilmeleri için bir yatırım olmuş oldu.
Ödül projesinden bahsedebilir misiniz? Süreç nasıldı? Nasıl planladınız ve kazanmayı bekliyor muydunuz?
GEN yarışmasına 2 hikaye ile başvurduk; biri son 5 yıl içinde eşler arasındaki cinayetler ve diğeri Mısır’ın Cumhurbaşkanı Abdulfettah El-Sisi’nin ilk döneminde aldığı kararlar hakkındaydı. 2012 ve 2016 yıllarında başvurduğumuz gibi geçen yıl da bu yarışma üzerinde çalıştık ve 2017’de kazanmak için elimizden gelenin en iyisini yaptık.
Ödül ve süreçten bahsedebilir misiniz? Kısıtlı imkanlarla bir ödül kazanmak nasıl bir duygu? Herhangi bir farkı var mı?
GEN ödülünü kazanmak projemizi daha dikkat çekici kıldı, daha fazla iş imkanları yaratmada ve yerel ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapmada yardımcı oldu. Böyle güzel bir ödülü kazanmak bizi yapığımız işi sürdürmeye ve daha fazla veriye dayalı içerik üretmeye motive etti.
Ödül kazanmadan önce ve sonrasında karşı karşıya kaldığınız iki hikayeden bahsedebilir misiniz? Ödül kazanmanız insanların düşüncelerini değiştirdi mi veya herhangi bir önyargıyı kırdı mı?
Ödül kazanmadan önce düzenlediğimiz eğitim programlarında, katılımcıların birçoğu veri gazeteciliğinin geleceğinin uzakta olduğunu ve şu günlerde veri ile çalışmamız gerekmediğini düşünüyorlardı. Ancak biz kazandıktan sonra düşünceleri değişti. Arap bölgesindeki gazeteciler veri gazeteciliği hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duydular.
Bize en fazla çalıştığınız en önemli araçlardan bazılarını önerebilir misiniz?
Bana göre gazeteciye veri ile baş etmede yardım eden temel araç gazetecinin kendisidir. İstatistikleri anlamak, arama teknikleri ve veri yöntemlerini kontrol etmek bu alandaki temel araçlardır. Daha sonra Excel gelir. Eğer gazeteciler Excel’i iyi öğrendilerse çok sayıda hikaye hazırlayabilirler. Profesyonel içerik üretmede Tableau uygulamasını şiddetle tavsiye ederim.
VOYD YK Üyesi Hazal Engin & VOYD Üyesi Sema Kahriman