Açık DevletAçık ErişimAçık ErişimAçık VeriAçık Veri FormatıAçık Veri GünüAçık Veri YasasıAraçDataE-devletPDF

Önemli Bir Veri Kaynağı Olarak Deprem Haritası Portalı: https://tdth.afad.gov.tr

Türkiye’nin yenilenen deprem haritası elektronik ortama aktarıldı. Oturduğu semtin deprem riskini öğrenmek isteyenler, “https://tdth.afad.gov.tr” adresinden koordinat ve adres bilgilerini girerek sorgulama yapabilecek.

AFAD’ın koordinasyonunda ODTÜ, Boğaziçi, Akdeniz, Çukurova, Sakarya Üniversiteleri ve Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ile birlikte hazırlanan yeni haritayla, risk değerlendirmesi sadece fay hattına göre değil, zemin yapısı da göz önünde bulundurularak yapıldı. Riski belirtmek için kullanılan 1., 2. derece şeklindeki sistem kalktı, yerini “ivme” yöntemi aldı. Deprem tehlike haritası en son 1996 yılında hazırlanmıştı.

Haritada İstanbul’da tehlikeli yerleri gösteren kırmızı alanlardaki artış gözlendi. AFAD Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar, “Yeni haritada artık yerel zemin koşulları da dikkate alınıyor. Kadıköy, Çamlıca, Beykoz civarında zemin sağlam, çünkü ana kayalar var zemininde ama biraz daha kuzeye çıkılınca Şile civarında daha dayanıksız zeminler söz konusu. Fay hattıyla beraber zemin koşulları da dikkate alındığı zaman renklerde bazı değişiklikler yaşandı” dedi. İstanbul’da 1999 yılında yaşanan depremden sonra, adaların içinden kırılmamış bir hat kaldığına dikkat çeken Tatar, bu hatta en yakın kıyı şeridinin koyu kırmızı renkte gösterildiğini ifade etti.

Yeni deprem haritası dijital ortama taşındı, mahalle mahalle risk değerlendirmesi yapılmasına imkan tanıyan “Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması” oluşturuldu. Gereken koordinat bilgileri girildikten sonra, o yerin deprem riski görülebilecek.

Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği de güncellendi. Yönetmelik, 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girecek. AFAD, gerekli gördüğü durumlarda, kuvvetli deprem hareketlerinin ölçülmesi amacıyla binalara veya açık alanlara “ivme kayıtçıları” yerleştirebilecek. Yüksekliği 105 metre ve daha fazla olan binalara, “Yapı Sağlığı İzleme Sistemi” kurulması zorunlu hale getirilecek. Gerçek zamanlı kayıt yapacak izleme sisteminin bakımından ve korunmasından yapı sahipleri sorumlu olacak. 

One thought on “Önemli Bir Veri Kaynağı Olarak Deprem Haritası Portalı: https://tdth.afad.gov.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*