DataData JournalismEğitimVeriVeri Gazeteciliği

New York Times Editörü: Veri Gazeteciliği İnsanlarla Başlar

Fotoğraf: New York Times’ın bilgisayar destekli habercilik ekibinin editörü Sarah Cohen/  (Sierra LaDuke/DD) / 29.09.2015
msm_post2

Çeviri Kaynağı İçin Tıklayınız


Veri haberciliği/gazeteciliği; soruşturmacı gazetecilik ile derin bir bağı var ve basitçe istatistik değil; bilakis  sistemin nasıl çalışması gerektiğinin karşılaştırma araştırmasını yapmanın yöntemidir.

New York Times’ın bilgisayar destekli habercilik ekibinin editörü Sarah Cohen, gazetecilik okulunda veri haberciliği hakkında konuştu.

“Ne olması gerektiğini belgelerle ortaya koymak meydan okumaktır” diyor Cohen ve devam ediyor “Gerçekte ne olduğunu ortaya çıkarmak çok kolay olmadığı gibi, bunu analiz edip belirlemek de oldukça zordur.”

Cohen, veriyi  çalışma ortamında bulup, konuyla ilgili sahaya gidip kontrol edip, bilgiyle geri dönüyor. Cohen, veri muhabiri dışarı gidip, haberi hazırlamıyorsa işinin sadece üçte birini yapıyor diye ekliyor. Cohen, ‘Dışarı gidip üç boyutlu görülen dünyanın  iki boyutlu gözüken ile aynı olup olmadığını görmek zorundayım.’ diyor.

‘Veri muhabirleri/habercileri ve sokak muhabirleri sıklıkla karşı karşıya gelirler ancak sokak muhabirleri kişileri araştırır ve anekdot yazar, veri muhabirleri / habercileri ise yazılan anekdotun arkasına bakar ve inceler. ‘

Cohen, istatistik üzerinden değil kendi sorgusu ve kendi oluşturduğu veriler ve olgular üzerinden yürümeyi devletin ya da halkla ilişkilerin yanıltan /doğru olmayan verilerini kullanmamayı tercih ettiğini belirterek, veri haberciliği /gazeteciliği gerçek bir soruşturmacılıktır. ‘ ifadelerine yer veriyor.

Çalışırken yukarıdan değil, aşağıdan başlamayı önemsediğini, istatistiğin insanları temsil ederek gerçek hayatın nasıl olduğunu örneklerle anlattığına değiniyor ve ‘ bu yüzden bazen doğrudan veriyle çalışmayla başlamak hayal kırıklığı yaratıyor ve bu sebeple konun orijinine inip örnek bulmaya çalışıyorsunuz. Bu sebeple kamusal kayıtları sorgulamak için daha fazla zaman harcıyor, mücadele veriyorum çünkü her türlü konuyu görmek  ve yukarıya çıkarkan araştırmayı gözden geçirmek istiyorum.’

‘Yeni şeyleri nasıl öğreneceğinizi bilmek  başarının büyük bölümünü oluşturuyor. ‘

‘Dışarıda sorularınıza yanıt bulabilmek güven verici.’

‘İyi yapılan bir araştırma soruşturmacı gazeteciliğe dönüşür.’

Steve Doig ise keşfetmenin kendileri için heyecan verici olduğunu belirtirken, Liz Nichols ise her zaman veriye geri dönüp bakmak gerekiyor diyerek, kendinize biraz daha matematiksel beceriler ve sayısal muhakeme yapmayı öğretmemiz gerekiyor.’ diyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*