“Kamu verilerinin açık veriye dönüştürülmesi ve paylaştırılması Türkiye’yi bilgi toplumu ülkelere yaklaştırır”
Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Başkanı Faruk Eczacıbaşı, Wikipedia’ya erişimin engellenmesine ilişkin “Türkiye’nin bilgi kullanımı konusunda, dünya standartlarını yakalaması ve sürdürmesi açısından, Wikipedia gibi çevrim içi bilgi kaynaklarının her zaman ve kesintisiz açık olması bir bilgi toplumu olmayı hedefleyen ülkemizin ve Türk toplumunun yararınadır.” dedi.
E-devlet kapısında 282 kurum olduğunu aktaran Eczacıbaşı, e-Devlet‘e AB İlerleme Raporu’nda da övgü bulunduğunu, bunun devletin katettiği mesafeyi gösterdiğini belirtti.
“İlk kez tarihimizde bir sanayi devrimini kaçırmama fırsatımız var.” diyen Eczacıbaşı, Ulusal e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı’nın yürürlüğe girdiğini anımsatarak, stratejinin sadakatle uygulanmasını beklediklerini ifade etti.
Eczacıbaşı, stratejideki “açık verinin kullanım alanının yaygınlaştırılmasına” ilişkin eylemleri desteklediklerini kaydederek, bilgi güvenliği ve kişisel verilerin açıklanmasında hassasiyet gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Türkiye’nin 2013’te “Açık Veri e-Yönetim Ortaklığı” adlı uluslararası girişime katıldığını ancak hukuki düzenlemelerin henüz yapılmadığını ifade eden Eczacıbaşı, 2016’daki “Açık Veri e-Yönetim Ortaklığı Yönlendirme Komitesi” toplantısında Türkiye’nin pasif üye haline getirildiğini hatırlattı.
Eczacıbaşı, kamu verilerinin açık veriye dönüştürülmesi ve paylaştırılması konusunda e-devlet mevzuatının yeniden tanımlanmasının Türkiye’yi bilgi toplumu ülkelerine yaklaştıracak bir adım olacağını bildirdi.
Bilgi toplumuna ilerlerken, bilgiye erişimin sürekli ve kesintisiz olması gerektiğini söyleyen Eczacıbaşı, internete erişim hakkının İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine eklediğini, TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonunun 2012’de hazırladığı raporda, bilgiye erişimin, İnternet’in yeni anayasada temel bir hak olarak düzenlenmesi gerektiğinin yer aldığını hatırlattı.
Kaynak: Anadolu Ajansı