İşte Veri Gazeteciliğinin En İyileri!
Yazan: Marianne Bouchart || Çeviri:Hazal Engin
Bir yıllık yoğun çalışmaların ardından, dünya çapında toplanan ve düzenlenen veri projeleriyle, güzel haber nihayet geldi. 2018 Veri Gazeteciliği Ödülleri Yarışmasının 13 kazananı ( ve bir şeref ödülü) 31 Mayıs’ta Lizbon şehrinde duyuruldu. Hepsi birlikte veri gazeteciliği dünyasının son bir yılda sunduğu en iyi projeleri gözler önüne sermekte. Ayrıca, bize veri gazeteciliği durumu hakkında da çok şey öğretiyorlar.
Geçtiğimiz birkaç ay boyunca yaptığım tüm çalışmalar, bana veri gazeteciliği dünyasında neler olduğuna dair oldukça iyi bir bakış açısı kazandırdı. Veri Gazeteciliği Ödülleri rekabetini yönetmek, kimin neler ürettiğini keşfetmenin yanı sıra dünyanın dört bir yanından muhteşem projeler keşfetmek için belki de en iyi yollardan biri olduğuna kanaat getirmiş oldum.
Ve bugün bu projelerin bir kısmını sizlerle paylaşmak istiyorum! Bu makalede göreceğiniz örneklerin çoğu, ya Veri Gazeteciliği Ödülleri 2018 yarışmasını kazanan ya da son elemelere kalan projelerden oluşmaktadır.
Bir haber kuruluşu bir projeyi teslim ettiğinde, işlerini tanımlamaları için bir form doldurmak zorundadırlar, aynı zamanda projeyi nasıl yaptıklarını, hangi teknolojiyi ve hangi metodolojiyi kullandıklarını da belirmeleri gerekmektedir. Bu bilgilerin tümü herkesin görebilmesi için web sitesi üzerinden yayınlanır.
Ve sizler bu makaleyi bir sonraki projeniz için ilham bulmak ümidiyle okuyorsanız ki öyle olduğuna eminim, işte size iyi bir ipucu: Burada size göstereceğim tüm örneklerin yanı sıra, bu sene yarışma web sitesinde yer alan dünya çapından 630 projenin tümüne de bir göz atmak isteyebilirsiniz. Rica ederim!
Peki, bu yıl dünyanın dört bir yanından gelen yüzlerce veri haberciliği projesini inceleyerek neler öğrendik? Gördüğümüz trendler neler?
Veri gazeteciliği hala uluslararası yayılıyor!
Ve bu kesinlikle harika bir haber. Daha önce hiç başvurmamış olan ülkelerden daha fazla proje görüyoruz ve bu, veri okuryazarlığı ne olursa olsun, ülkelerindeki erişilebilir verilerin neler olduğuna ve arka planlarına bakmaksızın, dünya çapındaki gazetecilerin veriyle hikâye anlatma şekillerinin en büyük göstergesidir.
Bazı konular diğerlerinden daha popüler
Her yıl proje listesini aldığımızda baktığımız ilk şeylerden biri, insanların hangi konularla uğraştıklarıdır? Ve bundan öğrendiklerimiz, bazı konuların diğerlerinden daha çekici olduğudur.
İsterse bu konulardan veri bulmak ya da bu konularla ilgili data görselleştirmek daha kolay olsun, veya herkesin her yıl verileri görmeyi beklediği büyük hikayeler olsun, net bir şey söylemek pek mümkün değil. Sanırım tüm bunların iyi bir karışımı bu ayrıma sebep olmakta.
Mülteci krizi
Geçtiğimiz yıl gördüğümüz ve tekrarlanmaya devam eden ilk konu mülteci krizleri. Ve bunun en güzel örneklerinden biri Veri Gazetecilik Ödülleri’nde 2018 yılının en iyi veri görselleştirme ödülünü kazanan ve Reuters tarafından ‘Kamplarda Yaşam’ adı verilen bu projedir.
Bu grafik, Cox’s Bazar’daki Rohingya mülteci kamplarındaki korkunç yaşam koşullarına ilk detaylı bakışı sağlamaktadır. Uydu görüntüleri ve verilerinin kullanıldığı grafiklerde, en büyük kamp kümelenmesi olan Kutupalong’daki hızlı genişleme ve altyapı eksikliği net bir şekilde belgelenmektedir. Eğreti tuvaletler bile çok sığ olmasına rağmen kuyucuk su temini olan kuyular yanında bulunmaktadır.
Bu proje veri odaklı grafikler, fotoğraf ve video içermektedir. Reuters, toplanan GPS cihazlarını kullanarak, Kutupalong kampı boyunca altyapının yerini belgelemek için birlikte çalışan bir grup yardım kuruluşundan elde edilen verilere erişim sağladı. Grafik ekibi, veri setinin kısımlarının temel su ve sıhhi tesisat tesislerinin erişilebilirliğini analiz etmek için kullanılabileceğini kabul etti. Bazı ön analizlerden sonra, bazı alanların geçici tuvaletlere çok yakın olan su pompaları olduğunu ve büyük sağlık sorunlarını artırdığını görebildiler.
Bu bilgileri, her su pompası ve bir nokta ile işaretlenmiş geçici bir latin biçiminde ve kampın ayak izinin bir diyagramında yer alan bir anlatı grafik biçiminde gösterdiler. Potansiyel sağlık risklerini göstermek için bu yerleri ABD’nin temel yönergelerine benzetiyorlardı. Reuters fotoğrafçıları daha sonra belirli yerleri ziyaret etmek için bu koordinatları kullandılar ve birbirine çok yakın olan tuvalet ve su pompalarının gerçek örneklerini belgelediler.
-
Bu proje için kullanılan teknolojiler: HTML, CSS, Javascript, QGIS ve Illustrator.
Seçimler / Politika
Bu sene çokça ortaya çıkan bir sonraki konu ise siyaset ve daha spesifik olarak, sadece ABD’de değil, birçok başka ülkede de gerçekleştirilen son seçimler. Bunun en iyi örneklerinden biri, ABD’de “FiveThirtyEight” tarafından “Yeniden Dağıtım Atlası” olarak adlandırılan ve 2018 Veri Gazeteciliği Ödüllerinde ‘Yılın en iyi haber verileri uygulaması’ ödülünü kazanan bu projedir.
Gerrymandering (bir partinin ya da sınıfın lehine bir seçim bölgesi seçiminin sınırlarını manipüle etme süreci) ve ABD politikaları üzerindeki etkileri hakkında pek çok şikayet var. Ancak temel bir soru genellikle konuşmadan yoksun: Siyasi sınırlar neye benzemeli? Alanların çizilmesi için bir takım olası yaklaşımlar vardır ve bunların her biri de zorunluluktur. Bu proje için, FiveThirtyEight ekibi yedi farklı yeniden dağıtım şemasına baktı ve onların kendi taklitlerini ölçmek ve siyasi etkilerini değerlendirmek için, ABD’deki her kongre bölgesini yedi kez yeniden tasarladılar. Yeniden dağıtım Atlası, okuyucuların bu yaklaşımların her birini – hem bir bütün olarak ülke için hem de kendi devletleri için keşfetmelerini sağlar.
Bu projenin kapsamı gerçekten eşsiz diyebiliriz. Gerrymandering’i kapsayan başka bir haber kuruluşu, bu büyüklükteki bir projeyi daha önce almamıştı.
Bunun gerçekleşmesi için, 2012 ve 2016 yıllarından bu yana belli başlı cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını aldılar ve 2010 Sayım oylama bölgelerine yeniden tahsis ettiler. Bu sayede, Dave’in Yeniden Dağıtım Uygulaması adlı ücretsiz bir çevrimiçi yeniden pazarlama aracına daha güncel politik veriler eklemeleri sağlandı. Veriler uygulamadayken, ülkedeki tüm bölgeleri çizme ve yeniden çizim sürecini başlattılar. Daha sonra, bölge sınırlarını uygulamadan indirdiler, politik, ırksal ve geometrik özelliklerini analiz ettiler ve sonuç olarak farklı redistrik yaklaşımların zorunluluklarını değerlendirdiler. Veri kaynaklarının arasında da Ryne Rohla / Decision Desk HQ, ABD Sayım Bürosu ve Brian Olson vardı.
-
Bu proje için kullanılan teknolojiler: Ruby, PostGIS, Dave’in Yeniden Dağıtım Uygulaması, Node, D3.
Bu yıl siyaset ve seçimlerin nasıl ele alındığına dair başka bir örnek de Financial Times’dan geliyor. Buna “Fransız seçim sonuçları: Macron’un grafiklerdeki zaferi” deniyor ve 2018 Veri Gazeteciliği Ödülleri yarışması için kısa listeye girdi.
Kabul etmeliyiz ki seçimler dünyadaki tüm veri haber ekipleri önemli bir kaynaktır. Muhtemelen, izleyicilerin de harita, grafik ve analizlerle birleştirilmiş verileri bir arada gördüğü en yaygın konu budur.
2017 ve 2018 boyunca, Financial Times aşağıdaki konularda uzman oldu:
• Seçimlerin hızlı bir şekilde gece boyunca analizini üretmek,
• Avrupa çapında çeşitli seçimlerle ilgili kapsamlı ve görsel açıdan çarpıcı raporlar oluşturmak için veri toplama ve görselleştirme becerilerini geliştirmek,
• Hem İngiltere’de hem de bu seçimlerin yapıldığı ülkelerde bulunan diğer haber kuruluşlarından daha hızlı yanıt vermek.
En üst sıradaki sonuçları sağlamanın ötesinde, oy kullanma biçimlerini belirleyerek ve açıklayarak, insanların ve yerlerin özellikleri ile destekledikleri politik nedenler arasındaki önemli ilişkilerin altını çizerek içgörü eklemeye odaklanmışlardır.
Bunu sağlamak için, ekip veri kazıma ve temizleme konusunda çok yönlü beceriler geliştirdi. Ayrıca seçim gecesi için veri akışları elde etmek, temizlemek ve görselleştirmek için iş akışlarının hepsi parlatıldı ve sayım gecesinde ortaya çıkabilecek herhangi bir aksaklıktan kaçınmak için seçim provaları gerçekleştirdiler.
Çalışma, İngiltere, Amerika ve Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD, Fransa, Almanya ve İtalya seçimleri için veri takımının analizleri için) çok daha geniş kitlelere sahip olan kıta Avrupalılara da hitap ederek emekleri karşıladı.
Her seçim için ekip, yerel akademik uzmanların ve FT’nin muhabir ağının rehberliği ile resmi veri kaynaklarını mümkün olan en geniş düzeyde tespit etti.
Seçim sonuçları hizmetlerini gerçek zamanlı olarak kazımak için R komut dosyaları önceden yazılmıştır ve bunları statik, önceden satın alınmış demografik verilere eklemiştir. Kazıma ve analiz temel olarak D3’te oluşturulan çoğu projeksiyon grafikleri ile R’de gerçekleştirilmiştir – çoğunlukla Financial Times’ın Visual Vocabulary veri görselleştirme formatları kütüphanesine uyarlanmıştır.
-
Bu proje için kullanılan teknolojiler: R, D3.
Suçlar
Bahsetmek istediğim son konu, geçen yıl da olduğu gibi bu yıl da tekrarlanan konulardan; suç. Bunu açıklamak için Malezya’daki Malaysiakini tarafından “Gözaltında Ölümler” adlı bir proje seçtim.
Bu, dünya çapında çeşitli takımların son zamanlarda sıklıkla aradığı, polis nezaretindeki ölümlerin nasıl rapor edildiğine dair bir analizdir. Malaysiakini’deki ekip 15 yıllık resmi polis istatistiklerini Suaram adlı bir insan hakları örgütü tarafından toplanan verilerle karşılaştırdı. Bu kaynaklardan ikincisi, ülkede polis nezaretinde yayınlanan ölümlerin tek ve en kapsamlı izleyicisidir.
Ayrıca, projede mağdurların ailelerinin, polisin sorumlu tutulması ve ölümleri soruşturmak için bastırılmasında oynadıkları önemli roller de vurgulamaktadır. Financial Times’ın 2017 yılında geliştirdiği ‘Uber Oyunu’ndan esinlenerek, her ikisi de ana makaleye eşlik eden, biri tutuklanırsa ne yapılacağı konusunda bir interaktif haber oyunu ve bir rehber oluşturdular.
Oyun oyuncuları, bir mağdur ve polis arasındaki gözaltı ikilemine karışmış bir arkadaşın yerine geçmektedirler. Yol boyunca, oyunculara velayet haklarıyla ilgili bilgi veren gerçeklik kutuları bulunmakta ve oyunun temel aldığı gerçek hayat ise oyunun sonunda ortaya çıkıyor.
-
Bu proje için kullanılan teknolojiler: Tabula, OpenRefine, Google E-Tablolar, HTML, CSS, Javascript, UI-Kit Framework, Adobe Photoshop.
Harita yapma biçimlerimizi değiştirdik
Tüm bu veri gazeteciliği projelerine baktığımızda öğrendiğimiz bir başka şey, harita yapma biçimlerimizi değiştirdiğimiz.
Bazı haber odaları gerçekten daha iyi oluyor. Haritalar daha etkileşimli, daha ayrıntılı, daha güzel ve kendi başlarına durmak yerine bir anlatının bir parçası olarak entegre edilmiş, bize daha fazla sayıda gazetecinin harita yapmayı değil, iyi nedenlerden ötürü haritalar yapmadığını düşünmemizi sağlıyor.
Veri gazetecilerinin geçen yıl haritalardan nasıl yararlandıkları ile ilgili bir örnek BBC’nin “Musul’dan geriye bir şey kaldı mı?”
İslam Devleti’ni (IS) kurtarmak için verilen savaşın sonucu olarak Musul, Irak’a yapılan tahribatın görsel açıdan bir temsili niteliğinde. Bu temsil insanlara sadece yıkıcı yıkım ölçeğinin tam bir resmini vermekle kalmaz, aynı zamanda onları, insanlarla anında ilişki kuramayacağı yerlerden hikâyeler anlatmaya çalışırken, şehirde yaşayan gerçek insanlara da bağlar.
Ayrıca proje küçük ekranlarda tam ve derinlemesine görüntülenecek şekilde tasarlanmıştır. Bu özellik, UNOSAT’ın en son verilerini kullanmaktadır ve BBC ekibinin zaman içinde hasara uğramış, savaşın anlatımını dört harita üzerinden anlatan, hangi binaların zarar gördüğünü ayrıntılı bir şekilde haritalayabilmiştir.
Bu özellik aynı zamanda, çatışmadan önceki yaşamın karşıtlığını göstermek için etkileşimli kaydırıcıları içeriyor ve izleyiciye hikâye anlatımı üzerinde bir kontrol unsuru vermenin bir yolunu ortaya koyuyor.
Ayrıca, BMMYK’nın Irak’taki yerinden edilmiş kişilerin nerede ve ne zaman kaçtıklarını söyleyen en son verileri de kullandılar. Bu verileri QGIS’in ısı haritalama yazılımını kullanarak haritalandırdılar ve şirket içi Google Haritalar Chrome uzantısını kullanarak görselleştirdiler. Savaşın farklı evrelerinde üç farklı ısı haritası üreterek, savaşın devam ettiği sırada savaşın konut hedeflerine nasıl dönüştüğüne dair bir anlatı yarattılar.
Proje, İngilizce olarak birkaç gün boyunca yaklaşık yarım milyon sayfa görüntüleme aldı. Ayrıca, dünyadaki BBC World Service kitleleri için bu özelliği 10 farklı dile çevirdi.
-
Bu proje için kullanılan teknolojiler: QGIS mapping software, Microsoft Excel, Adobe Illustrator, HTML, CSS, Javascript, Planet satellite imagery, DigitalGlobe images.
Veri gazeteciliği topluluğunun haritalarını nasıl değiştirdiğine dair bir başka örnek de, “China Belt ve Road Initiative” adlı Güney Çin Morning Post’un bu interaktif projesi.
Bu infografinin amacı, Çin’i Batı’ya bağlayan demiryolu girişiminin bağlamını göstermektir. Harita, grafik, arazi yükseklik diyagramları, altyapı ve risk ölçüm tabloları, hareketli grafikler, kullanıcı etkileşimi ve diğer medya ile klasik uzun biçim hikâye anlatımını birleştirdiler. Kapsamlı verilerin ezici görünmesini önlemek için çeşitli teknikler seçildi. Masaüstü sürümdeki bölünmüş ekran, okuyucuların anlatıyı okurken rotaya yönlendirebilmeleri anlamına geliyordu.
Artık sıkıcı statik haritalardan bahsetmiyoruz. Ve bu, sadece batı ülkelerinde değil, tüm dünyadaki yeni ekiplerin, konu karmaşık olsa bile, daha fazla etkileşim ve veri öyküleri yoluyla daha iyi bir kullanıcı yolculuğuna yönelmelerinin bir örneğidir. Parçanın etkileşimi ve bir araya getirilen öğelerin çeşitliliği sayesinde proje deneyimi oldukça cazip bir hala gelmiştir.
-
Bu proje için kullanılan teknolojiler: Adobe Creative Suite (Illustrator, Photoshop…), QGIS Brackets io Corel Painter, Microsoft Excel, Javascript, Canvas, JQuery, HTML, CSS — CSS3, Json, CSV, SVG.
Yenilikçi veri hikâye anlatımı uygulamaları geldi
Gördüğümüz başka bir şey de, dünya çapındaki veri ekiplerinin hikâyeleri anlatmanın yeni yollarını bulmalarıydı. Yeni yenilikçi hikâye anlatma uygulamaları geldi ve gittikçe daha çok kullanılıyor.
Makine öğrenimi
Haber yeniliği hakkındaki mevcut konuşmalar muhtemelen en çok kullanılan terimdir. Ayrıca, bu yılki Veri Gazeteciliği Ödülleri’nde veri gazeteciliğinde inovasyona yönelik JSK Bursları ödülünün sahibi olan ABD’deki BuzzFeed News tarafından “Gizli Casus Planları” gibi veri odaklı projelerin oluşturulmasına yardımcı olmak için son zamanlarda da kullanıldı.
Bu proje, operatörlerinin tartışmak istemedikleri uçakların faaliyetlerini ortaya çıkardı ve ABD hükümetinin, askeriyenin ve yüklenicilerinin ve yerel yasa uygulayıcı kurumlarının kurumları tarafından gizli bir hava gözetiminin kapısını açtı.
Bu casus uçaklarından bazıları, cep telefonları ve uydu telefonları bulmak veya izlemek veya Wi-Fi ağlarını araştırmak için kullanılan aygıtlar dahil olmak üzere çeşitli gelişmiş gözetim teknolojileri kullanmıştır.
Bu öyküler çıkmadan önce, çoğu Amerikalı bu operasyonların kapsamı ve karmaşıklığından habersiz olurdu. Hava gözetleme ile uğraşan uçakları tanımlamak için makine öğrenimini kullanmadan, bu cihazları kullanan birçok uçağın faaliyetlerini ortaya çıkarmak bir hayli zor olacaktır.
Son yıllarda, aslında bir CMS ile içerik sınıflandırması ve düzenlenmesi üzerine odaklanan, makine öğrenimi ve gazetecilikte yapay zeka potansiyeli hakkında çok fazla tartışma olmuştur.
Makine öğrenmeyi raporlama için temel bir araç olarak kullanan nispeten az sayıda öykü var, bu yüzden bu proje önemli bir dönüm noktası.
-
Bu proje için kullanılan teknolojiler: R, RStudio, PostgreSQL, PostGIS, QGIS, PostGIS, OpenStreetMap
Drone Gazeteciliği
Fark ettiğimiz bir başka yenilikçi hikaye anlatma uygulaması drone gazeteciliğidir ve burada da The Guardian’dan “Hiçbir yere gitmeyen yollar” olarak adlandırılan bir örnekten bahsedeceğim.
Bu proje kısaca, drone teknolojisi, tarihsel araştırma ve analiz, röportajlar yanı sıra fotomosaik görselleştirmeler kullanarak ortaya çıkmış bir soruşturmadır.
Özellikle ABD’de altyapıya ve şehirlerin ayrışma ve ayrılık temel bir ilke olarak nasıl tasarlandığının temel nedenlerine odaklanan bir projedir. Projede kullanılan Redlining, eyaletlerarası otoyol sisteminin Afrikalı-Amerikalıların haklarını zedelemenin bir parçası olduğu çeşitli yollarla göstermektedir.
İnsanlar bu gün hala bu ayrılıkla yaşıyorlar. Bu projede fotoğrafların çoğu ve tüm videolar drone tarafından çekildi. Bu yenilikçi bir yaklaşımdır çünkü ABD genelinde kentsel topluluklarda alınan mikro ölçekli planlama kararlarının bir kısmını gerçekten takdir etmenin tek yolu budur.
-
Bu proje için kullanılan teknolojiler: DJI Mavic Pro drone, fotoğraf çekmek için bir Canon 5Diii kamera, Shorthand, Adobe Photoshop. Knightlab’ın Juxtapos aracı
Artırılmış Gerçeklik (AR)
Şu anda çok fazla insanın konuştuğu bir başka yenilikçi teknik, Artırılmış Gerçekliktir ve bunu veri gazeteciliği bağlamında göstermek için, size, Fransa’da WeDoData tarafından ortaya çıkarılmış ExtraPol adlı bu projeyi sunuyorum.
Extrapol, Nisan 2017’de Fransız başkanlık kampanyasından bir ay önce başlatılan bir artırılmış gerçeklik uygulamasıdır. (iOS ve Android). Her gün, adayların posterler, izleyicileri adaylar hakkında bilgilendirmek için yeni canlı veri görselleştirmelerine dönüşmektedir. Bu veri muhabirliği projesi, 30 başlık altındaki konuyla ilgili verileri şu şekilde ele aldı: kampanya boyunca Fransa’daki coğrafi seyahatleri, kümilatif yılların siyasi bir yetkiyi yönettikleri, vb.
Bu muhtemelen artırılmış gerçeklik kullanan ilk gazetecilik haber uygulaması olabilir. Bu, gerçek hayattaki materyallerin, resmi adayların posterlerinin, politikacılar hakkındaki haberlere “saldırdığı” ilk durumdur.
-
Bu proje için kullanılan teknolojiler: Python, Javascript, HTML, CSS, PHP, jsFeat, TrackingWorker, Vuforia, GL Matrix, Open CV, Three.js, Adobe Illustrator, After Effect and Photoshop.
Haber Oyunları
Onlar yeni bir trend değil, ama daha fazla haber odası bununla oynuyor. Ve İngiltere’de Financial Times tarafından “Uber Game” olarak adlandırılan bu örnek, bu yıl dünyanın dört bir yanındaki haber ekiplerine ilham veren önemli bir oyun oldu…
Bu oyun size tam zamanlı bir Uber sürücüsünün yerine geçme fırsatı tanır. Gerçek raporlara dayanarak, San Francisco’daki Uber sürücüleri ile yapılan röportajlar da dahil olmak üzere, gig ekonomisinde yaşamaya çalışmanın nasıl bir şey olduğuna dair duygusal bir anlayış sağlamayı hedefliyor.
Veri raporlamasını yeni, interaktif bir biçimde sunmak için yenilikçi bir girişimdir. Oyun, 2017 boyunca sayfa görüntüleme sayısına göre sırada yer aldı. Oyunu başlatan kişilerin yaklaşık üçte ikisi bunu tamamladı – bu yaklaşık 10 dakika sürüyor ve ortalama 67 tıklama alıyor.
-
Bu proje için kullanılan teknolojiler: Ink to script the game, inkjs, anime.js, CSS, SCSS, NodeJS, Postgres database, Zeit Micro, Heroku 1X dynos, Standard-0 size Heroku Postgres database, Framer, Affinity Designer.
İşbirliği hala büyük bir şey
Ve dünya çapındaki birçok bölgede, dünya çapında pek çok organizasyon var.
Paradise Papers
Elbette sırada ICIJ tarafından dünya çapında 380 gazeteci ile koordine edilen Paradise Papers araştırması (yukarıda resmedilmiştir) var.
Büyük bir sızıntıya dayanarak, dünyanın en güçlü insanlarından ve şirketlerinden bazılarının gizli vergi işlemlerini ortaya koyuyor. Proje, 120’den fazla politikacı ve Kraliçe II. Elizabeth ve 13 danışman, büyük bağışçılar ve ABD Başkanı Donald J. Trump yönetiminin üyeleri de dahil olmak üzere dünya çapındaki liderlerin çıkarlarını ve faaliyetlerini açıkladı. Apple, Nike, Glencore ve Allergan dahil olmak üzere 100’den fazla çokuluslu şirketin vergi mühendisliğini ve çok daha fazlasını ortaya çıkardı.
Bunun nasıl yapıldığı hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, bu bilgilerin yayınlandığı Veri Gazeteciliği Ödülleri 2018 web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Sızıntı, 13.4 milyon kayıtta, Panama Kağıtlarına göre kayıt sayısı bakımından daha büyüktü ve teknik olarak yönetilmesi bile daha karmaşıktı.
Kayıt seti, 19 gizlilik yargısının bir dizi kaynağından geldi. Ayrıca veritabanı veya elektronik tablo formatlarında (excel, CSVs ve SQL) 110.000’den fazla dosya içeriyordu. ICIJ’ın veri birimi, şirket veritabanlarını yeniden yapılandırmak için tersine mühendislik teknikleri kullanmıştır. Ekip, kayıtlardaki dosyaları not etti ve arkasındaki şirket ve bireylerin bilgilerini içeren bir veritabanı oluşturdu.
Daha sonra ekip, tüm bu veri tabanlarındaki kişilerin ve şirketlerin isimlerini, önde gelen politikacılar ve Amerika’nın en büyük 500 halka açık şirket de dahil olmak üzere, ilgi alanına giren bireylerin ve şirketlerin listelerini karşılaştırmak için “bulanık eşleştirme” tekniklerini ve diğer algoritmaları kullandı.
-
Bu proje için kullanılan teknolojiler:
-Veri ayıklama ve analiz için: Büyük Veri için Talend Açık Studio, SQL Server, PostgreSQL, Python (nltk, beautifulsoup, pandalar, csvkit, fuzzywuzzy), Google Haritalar API’sı, Açık Sokak Haritaları API’sı, Microsoft Excel, Tesseract, RapidMiner, Extract
– İşbirlikçi platformlar için: Linkurious, Neo4j, Apache Solr, Apache Tika, Blacklight, Xemx, Oxwall, MySQL ve Semaphor.
– Etkileşimli ürünler için: JavaScript, Webpack, Node.js, D3.js, Vue.js, Leaflet.js ve HTML.-Güvenlik ve kaynak koruması için: GPG, VeraCrypt, Tor, Kuyruklar, Google Authenticator, SSL (istemci sertifikaları) ve OpenVPN.
Şiddetin izlenmesi
Şimdi burada bilmediğiniz ama aynı zamanda etkileyici bir başka proje. Buna “Şiddet İzleme” denir ve bu yılki Data Journalism Awards’da kamu tercihi için Microsoft ödülünü kazandı. Brezilya’daki G1 tarafından, São Paulo Üniversitesi’nde (Brezilya’nın en büyük üniversitesi) Şiddet Araştırması Merkezi ve Brezilya Kamu Güvenliği Forumu (Brezilya’daki en saygın kamu güvenliği STK’larından biri) ile işbirliği içinde yapıldı.
Bu proje, Brezilya’da şiddeti ele alan eşi görülmemiş bir ortaklıktır. Bunu mümkün kılmak için, Brezilya’nın dört bir yanındaki G1 personeli muhabirleri bir hafta boyunca şiddetli ölümleri izledi. Bunların çoğu genellikle unutulan suçlardır – cinayetler, soygunlar, polis müdahaleleri sonucu ölümler ve intiharlar. Bu dönemde 1,195 ölüm gerçekleşti – her 8 dakikada bir.
Bütün bu hikayeler, Brezilya’ya yayılmış 230’dan fazla gazeteci tarafından temizlenip ve yazılmıştır. Bu, 60.000 yıllık cinayet oranına kıyasla küçük bir örnektir – ancak Brezilya’daki şiddetin bir resmini temsil etmektedir.
Proje kurbanların yüzlerini göstermeyi amaçlamaktadır; bu ölüm salgınının nedenlerini anlamaya çalışmaktan kaynaklanır. İlk adım olarak, şiddetli ölümlerin her biri için bir haber yazısı yazılmıştır. Arama filtreleriyle tamamlanan etkileşimli bir harita, suçların yerlerini ve mağdurun fotoğraflarını göstermektedir.
İkinci adım, kimliği belirsiz kişilerin isimlerini bulmak için kolektif ve işbirlikçi bir çabaydı. İnternet, televizyon ve sosyal medya da dahil olmak üzere bir kampanya başlatıldı, böylece insanlar kurbanların çoğunun belirlenmesine yardımcı olabilirdi.
Bir veritabanı, kurbanın adı, yaşı, ırkı ve cinsiyeti gibi bilgileri içeren sıfırdan bir araya getirilmiştir. Ayrıca, gün, saat, silah ve suçun tam yeri, diğer veriler arasındadır.-
-
Bu proje için kullanılan teknolojiler: HTML, CSS, Javascript, Google E-Tablolar, CARTO
2018’de Veri Gazeteciliğinin şimdisi ve sonrası
Paul Steiger başkanlığındaki Veri Gazeteciliği Ödülleri jürisi, bu yılki yarışmada 86 finalist arasından 13 kazanan (ve onur mansiyonu) seçti ve jüri üyelerinden gelen yorumlar eşliğinde bütün listeyi yine Veri Gazeteciliği Ödülleri web sitesi üzerinden bulabilirsiniz.
Bu makalede listelediğim bilgiler, veri gazeteciliğinin yalnızca sürekli olarak büyümediğini değil, aynı zamanda, ülkelerine değişim getiren birçok projeyle, her zamankinden daha etkili olduğunu gösteriyor.
Tüm kazananlara, kısa listeye alınmış projelere, ayrıca tüm gazetecilere, haber programcılarına ve STK’lara sınırlarını zorladıkları için tebrikler, böylelikle onlar sayesinde ulaşılması zor olan veriler haber izleyicileri için ilgi çekici ve etkili projeler haline geliyor.
________________________________________
Global Editörler Ağı tarafından düzenlenen yarışma, Google Haberler Girişimi, John S. ve James L. Knight Vakfı’nın desteğiyle ve Chartbeat ile işbirliği yaparak 58 ülkeden en yüksek standartlarda 630 başvuru aldı.
Şimdi yedinci yılında olan Veri Gazeteciliği Ödülleri ilk olarak 2012 yılında başlatıldı. İlk baskısında 200’e yakın proje aldı. Bu ödül platform yıllar boyunca, 2018’de rekabet tarihinin en yüksek miktarındaki başvuruları alan veri gazeteciliği alanındaki olağanüstü çalışmaları tanıyan ilk uluslararası ödül haline gelmiştir.
Kaynak: Marianne Bouchart Kurucu @HeiDaHQ + @Data_Blog. Veri Gazeteciliği Ödülleri Müdürü. Eski Bloomberg @business #ddj. Veri Gazeteciliği Öğretim Görevlisi
–This is what the best of data journalism looks like