İstanbul Kültür Üniversitesi’nde, “Proje Üretiminde Etkin Veri Yönetimi” Etkinliği Düzenlendi
İstanbul Kültür Üniversite İletişim Fakültesi Yeni Medya Bölümü tarafından, “Proje Yazım Teknikleri ve Seminer” dersleri kapsamında dün Proje Üretiminde Etkin Veri Yönetimi etkinliği düzenlendi. Etkinliğin konuğu Dağ Medya ve Veri Okuryazarlığı Derneği kurucularından Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi Pınar Dağ dı.
Seminer kapsamında Dağ, “Veri yönetimi teknolojilerinin temel bileşenleri ve proje yönetiminde veri yönetiminin etkileri konularının inceleneceği etkinlikte öğrencilere veri yönetimi tanımı, veri yönetiminin proje üretiminde çözüm sağladığı noktalar, veri yönetiminin bileşenleri, veri yönetimi eğitimi, veri yönetimi teknolojileri ve araçları, proje üretiminde veri yönetiminin önemi” konularını kapsayan bir sunum gerçekleştirdi.
Veri nedir? Veri yönetimi nedir? Veri yönetimine nasıl başlanır ve süreçleri nelerdir? Sorularının cevaplarını Pınar Dağ'dan dinliyoruz. #eğitim #veri #yenimedya #iküyenimedya pic.twitter.com/TfZfbBLvUc
— iku yeni medya (@ikuyenimedya) October 16, 2018
Dağ, Uluslararası Veri Yönetimi Birliği’ni referanslayarak verinin yönetimi ile ilgili olarak bir oluşumun, projenin, işletmenin yaşam döngüsünün sorunsuz ilerlemesi için gereken yapılar, politikalar, alıştırmalar ve prosedürlerin geliştirilmesi ve düzenlenmesidir, önemli veri kaynakları ve yönetim arasında bağlantı kuran yönetimle ilgili tüm ilkeleri içerir ayrıca verileri yönetmek, teknoloji, bilgi organizasyonu, bilgi politikası ve araştırma alanında uzmanlığı içeren karmaşık bir süreç olduğunu, bunların örneğin, meta veriler, kaynaklar, teknik standartlar, ulusal ve uluslararası veri politikaları (ör., fikri mülkiyet hakkı, açık erişim politikaları, açık veri standartları, araştırma ekibi, veri merkezleri, kütüphaneler, arşivler, veri iyileştirme, korumayı kapsayan bir süreci de içine aldığını ifade etti.
İstanbul Kültür Üni. #yenimedya bölümüne .@ikuyenimedya daveti için teşekkürler.Öğrencilerle geleceğin mesleklerini ve #veriyönetimi ni konuşmak keyifliydi!Sunumu biraz daha geliştirip açacağım!🌠Higgs bozonundan,LSST'in ürettiği verilere&fazlasını uygulama örneklerle konuştuk💻 pic.twitter.com/Qql3X2jc5Y
— Pınar Dağ FirthⓋ (@pinardag) October 16, 2018
Devamında, “Veri yönetiminin verinin yaşam döngüsü için değerli olduğunu, yani verinin ömrünü uzatmak için değerli olduğunu ve bu döngünün veri oluşturma, veri işleme, veri analizi, veri güvenliği, veriye erişim, verinin tekrar kullanımı gibi süreçleri kapsıyor. ”
Seminer örnek projeler ve Türkiye’de veri yönetimine yönelik yapılan çalışmalar ve yeni kurulan Veri Okuryazarlığı Derneği’ni tanıtarak son buldu.