Google’dan Yeni Bir Araç: Veri Stüdyosu 360
Veri analizi alanında bir çok aracı bünyesinde barındıran Google, business intelligence (kurumsal zeka, iş zekası) alanında da kullanıcılarına yeni araçlar ve yeni servisler sunmaya devam ediyor. 2016 yılı başlarında aktif hale getirdiği veri analizi ve görselleştirme aracı Veri stüdyosunu mayıs ayı sonlarına doğru ücretsiz kullanıcılara da açan bilişim devi, yeni ürünüyle grup çalışmasına uygun, bir çok veri kaynağına aynı anda erişebilme ve Google’ın e-tablolar ve Google drive servisleriyle uyumlu bir kullanıcı deneyimi sunuyor.
Veri Stüdyosu 360 aslında Google’ın yakın zamanda hem reklam ve analitik servislerin bir araya getiren Google Analytics 360 Suite olarak adlandırılan işletmelere yönelik pazarlama analitiği hizmeti veren platformun bir parçası. Veri stüdyosu 360’ı özel kılansa sadece işletmelerin değil aynı zamanda bireysel kullanıcılarında ihtiyaçlarına karşılık vermesi.
Aracın hala beta sürümünde olduğunu söylemekte de yarar var. Ayrıca Google Veri Stüdyosu 360 henüz Türkiye’deki kullanıcılara sunulmamış. Şimdilik vpn ile Amerika’dan bağlanarak araca ulaşılabiliyor
Veri kaynaklarına kolay ulaşmaya öncelik verilmiş
Google veri stüdyosu 360 kullanıcılarına veri kaynaklarına ulaşmak da büyük kolaylık sağlıyor. Özellikle Google servisleriyle senkronize çalışabilen araç, Google Adword, Google analitik, Youtube’dan elde edilen verilerle uyumlu çalışıyor.
Aracın aynı zamanda Google Drive veya Google e-tablo aracılığı ile dışardan veri seti yükleme seçeneği de bulunuyor. Google servislerini kullanmasanız dahi, Veri stüdyosunu veri setinizin analizinde kullanmanız mümkün.
Zengin veri görselleştirme olanakları sunuyor
Google’ın veri stüdyosu aynı zamanda zengin bir veri görselleştirme imkanı sunuyor. Araç henüz beta sürümünde olmasına karşın interaktif sütun, çizgi, pasta grafikten, coğrafi haritalara kadar Google e-tablonun sunduğu bir çok görselleştirme tekniklerini içeriyor.
Bunun yanında rapor veye proje geometrik şekiller ve yüklenecek resimlerle de zenginleştirilebilir. Google Stüdyo 360’ı özel kılan nokta ise hazırlanan rapor veya projenin sunum kısmında kullanıcıya kolaylık sağlaması. Powerpoint’e benzeyen tasarımı sayesinde sayfalar arasında kolayca geçiş yapabilir, projenize vurgulamak istediğiniz noktaların kolayca üstünden geçebilirsiniz. Aracın görselleştirme tarafında tek eksikliği ise Google haritalar ile uyumlu olmaması.
Grup çalışması ve diğer Google servisleriyle uyumlu çalışıyor
Aracın bir diğer önemli fonksiyonu ise grup çalışması için etkili bir platform olarak kullanılabilmesi. Diğer Google servislerinde olduğu gibi veri stüdyosunda istenilen kullanıcılar gmail yardımıyla dosyaya davet edilerek etkili grup çalışmaları yapılabilir.
Araç, şimdilik işletmeciler düşünülerek pazarlama analitiği için optimize edilmiş olsa da gazetecilik veya araştırma amaçları için de kullanılma potansiyeline sahip. Özellikle veri kaynakları açısından alternatifler sunması, kullanıcıyı hem veri kaynağı hem de veri görselleştirme araçları için meşgul etmemesi büyük avantajlarından bir kaçı.
Son olarak şu video ile araca dair yüzeysel bir öngörü elde edilebilir
Google Veri Stüdyosu 360: https://datastudio.google.com/u/0/#/navigation/reporting
Yararlanılan kaynaklar:
http://smallbiztrends.com/2016/06/google-data-studio.html
http://www.businessinsider.com/google-data-studio-360-data-visualization-free-version-2016-5
Geri bildirim: Veri Gazetecileri için Arama Teknikleri – Açık Veri ve Veri Gazeteciliği