“Gelişim İçin Açık Veri” Konferansı| Türkiye’nin İlk Ulusal Açık Veri Konferansı Düzenlenecek
Açık Veri & Veri Gazeteciliği Derneği 8-9 Haziran tarihlerinde İstanbul’da Birleşmiş Milletler Gelişim Programı (UNDP) bünyesinde Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerini kapsayan “Data For Development Results 2016” konferansına katıldı. Doğu Avrupa ve Orta Asya’dan veri üzerine çalışan birçok gazeteci, siyasetçi, girişimci ve STK’nın katıldığı konferansta Açık Veri & Veri Gazeteciliği Derneği ( School of Data Turkey -SoDTurkey) de tanıtıldı. Derneği temsilen dernek başkanı Pınar Dağ, dernek yedek yönetim kurulu üyesi Sadettin Demirel ve dernek üyesi Yasemin Akbulut ile birlikte gazeteci Hatice Temiz katıldı.
Sunumda şu noktalara değinildi:
“AVVG Aralık 2015’te kuruldu”
“AVVG derneğinin Aralık 2015’te Ankara merkezli olarak kuruldu, 7 Mayıs’da ilk genel kurul toplantısı yapıldı. Dernek olarak amacımız veri okuryazarlığı alanında yapılacak atölye, eğitim, konferans, çeviriler ve uzun süreli projelerle farkındalık oluşturmak ve veri ile çalışabilen, veri odaklı düşünebilen kişiler yetiştirmek. Şu an 37 üyemiz bulunuyor. Üyeler arasında gençler ağırlıkta olurken, istatistikçi, akademisyen, mühendis, tasarımcı, sosyolog, gazeteci, çevirmen, mühendis, veri bilimci, veri analisti de yer alıyor.”
“Aralık 2015’den kurulduğumuzdan bu yana faaliyetlerimiz dernek bünyesinde yürütüyoruz. Şu ana kadar 14 veri gazeteciliği kapsamında etkinlik geçekleştirdik. Özellikle 21-22 Şubatta İzmir de ve 12-13 Martta da Erzurum’da 50 kişinin katıldığı bölgedeki yerel medya kuruluşlarını ve sivil toplum girişimlerini kapsayan atölyeler düzenledik. 18 -21 Mart tarihleri arası 3 gün süren ve 30 kişinin katıldığı Ankara Açık Veri Hareketi etkinliğini gerçekleştirdik. Bu etkinlikte ayrıca açık veri evreni – ekosistemine yeni olan katılımcılar için “Açık Veri Terimleri El sözlüğü” oluşturduk.”
“Ulusal ve Uluslararası Düzeyde Faaliyetlerde de bulunmayı amaçlıyoruz”
“Yerel düzeyde veri gazeteciliği atölyeleri ile katılımcılara veri odaklı gazetecilik süreçleri ve veri okuryazarlığı üzerine eğitimler düzenliyoruz. Bu yaz döneminde de Haziran- Eylül aylarını kapsayan dönemde veri gazeteciliği temelleri üzerine ilk çevrim içi kurs projesini gerçekleştirmeye başladık. “
“Açık Veri ve Veri Okuryazarlığı Eğitimi projesi (Training Open Data and Data Literacy Project) İngiltere Büyükelçiliği İkili İşbirliği Programının finansal desteğiyle Haziran-Eylül 2016 tarihleri arasında Açık Veri ve Veri Gazeteciliği Derneği(AVVG) tarafından yürütülüyor. Proje, gazetecilerin, sivil toplum örgütü temsilcilerinin ve vatandaşların veri okuryazarlığı konusunda farkındalıklarını artırmayı ve veri güdümlü projeler üretmeleri konusunda kapasitelerini güçlendirmeyi hedefliyor.”
“Proje, Türkiye’de açık veri ve veri gazeteciliği pratiklerini geliştirmeyi, şeffaflık, hesap verilebilirlik ve bilgi edinme özgürlüğü için veri okuryazarı olmanın önemi ve açık verinin gerekliliği konusundaki pratiklerle birliklerle herkes içn verinin önemine dikkat çekmeyi hedefliyor. Proje kapsamında Türkiye’de ilk defa Açık Veri ve Veri Gazeteciliği üzerine ücretsiz Türkçe çevrim-içi eğitim verilecek, ilk Veri Okulu Kampı ve Ulusal Açık Veri Konferansı gerçekleştirilecek. Projeye açık veri ve veri gazeteciliği konularına ilgisi olan, bu alanda kendini geliştirmek ve veri güdümlü projeler üretmek isteyen sivil toplum temsilcileri, gazeteciler ve vatandaşlar başvuru yapabilecek.”
“Ayrıca dernek olarak uluslararası düzeyde faaliyetlerde bulunan International Open Knowledge’a bağlı School of Data ile memorandum imzaladık. Bu antlaşma ile School of Data’nın Türkiye şubesi olarak da faaliyetlerde bulunacağız. Bununla birlikte bölgesel düzeyde yapılacak etkinliklerde School of Data ile iş birliği yapılacak ve ortak projeler düzenlenecek. Bu sayede uluslararası ekosistemde de varlığımızı sürdüreceğiz.”
“Yol Haritamız Belli”
Sunumda Açık Veri ve Veri Gazeteciliği Derneği’nin yol haritasından ve ileri ki dönemde yapılacak faaliyetlerden de bahsedildi.
“Dernek bünyesinde gazeteciler ve STK’lar için burs programı açılacak, veri okuryazarlığı üzerine kaynak ve raporlar Türkçeye kazandırılacak, uzun süreli çevrim içi dersler planlandığı belirtti. Ayrıca ulusal düzeyde ilk açık veri konferansı ve veri gazeteciliği ödülleri etkinlikleri düzenleneceği de dile getirildi. Özellikle bilgi isteği ve açık veri paylaşımının geliştirilmesi için devlet kurumlarını, kanun yapıcılarına yönelik faaliyetlere de imza atılacağına değinildi.”
2017 Yılında Dağ Medya Sadece Veri Gazeteciliği Yapan Siteye Dönüyor
Sunumun sonunda veri gazeteciliği atölyelerine dernek kurulumdan önce Dağ Medya bünyesinde de başlandığı dile getirildi ve devam ettiği üzerinde duruldu. Organizasyon olarak 2015 yılında 2500 kişiye ulaşıldığına da yer verildi. Global Editörler Ağı bünyesinde düzenlenen ödüllerde 2015 yılında Açık Veri kategorisinde bir proje ile finale kalındığını, 2016 yılında ise finale kalarak yılın veri gazeteciliği sitesi olarak aday gösterildikleri ve 2016 yılının sonbahar döneminde ise Dağ Medya sadece veri gazeteciliği üzerine çalışan bir site olmanın altyapısını oluşturacak ve 2017 itibari ile sadece VG odaklı çalışacak, ayrıca yakın tarihte Türkiye’nin önemli bir gazetesinin de veri bölümünü oluşturulması için destek verileceğinin bilgisi verildi.
Detaylı bilgi için
Etkinlik sayfası: http://www.odecanet.org/