Geleneksel ve Alternatif Medyada Araştırmacı Gazetecilik Anket Sonuçları Açıklandı
Faruk Aydıner /Bahçelievler
Dağ Medya Stajyeri /BAU İletişim Öğrencisi
Editör: Hatice Şen
Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin 7. medya etkinliği “Geleneksel ve Alternatif Medyada Araştırmacı Gazetecilik” kapsamında gerçekleştirdiği anket sonuçları açıklandı.
Ankete katılanların yüzde 48’i kendisini araştırmacı gazeteci olarak tanımlarken, araştırmacı gazetecinin sahip olması gereken özellikler arasında şeffaflık, kamu yarar gözetimi dikkat çekiyor.
“Türkiye’de hangi konularda daha yoğun bir şekilde araştırmacı gazetecilik yapılmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyorsunuz?” sorusuna ise yüzde 81,4 ile yolsuzluk, yüzde 62,8 insan hakları ihlalleri ve yüzde 30 olarak çevre konularına eğilmesi öne çıkıyor.
Araştırmacı gazetecilerin karşılaştıkları zorluk ve risklerin en önemlileri arasında ise yerel ve ulusal baskının en büyük risk olduğu, iş bulma ve iş bulamama da ikinci sıradayken, editöryel baskılar ise üçüncü sırada yer alıyor.
Teknolojinin gelişmesiyle iletişim araçlarının çeşitlenmesi, haber kaynakları ve bilgi akışındaki artış, araştırmacı gazetecinin yaptığı haberin niteliğini yüzde 48,8 ile olumlu etkilediği, yüzde 39 ile geleneksel yöntemlerin yanında yardımcı bir araç olduğu yanıtı veriliyor.
Veri haberciliği, sızıntı haberciliği alanlarına yönelik soruda ise katılımcılar bu alanların yüzde 88 araştırmacı gazetecilikten ayrı bir gazetecilik türü olarak tanımlanması gerektiğini düşünüyor.
Anketin Sonuçlarının Tamamı Şöyle: