Genel

Facebook 728 Milyon Kullanıcıya Ulaştı, Amerika’dan Sonra Facebook’da En Çok Vakit Geçiren Ülke Endonezya ve Hindistan

Hazırlayan: Meltem Boyacı 

Tarih: 04.05.2014

Facebook Mark Zuckerberg tarafından 2004 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulan bir sosyal medya platformudur. Kullanıcılar bu platforma fotoğraflarını yükleyebilir, dinlediği müzikleri paylaşabilir, arkadaşlarını bulup iletişime geçebilir.

Facebook kısa sürede ABD’de büyük ilgi görmesine rağmen dünyaya yayılan ve en çok kullanılan bir sosyal medya platformuna haline geldi. Günümüzde Facebook değişip güncellenerek milyon dolarlar kazanıldı. Facebook üzerinden bir çok kullanılcıya ulaşıldı. Bu da en çok reklamcılara yaradı. Site reklamlar alarak daha da gelişti.

Facebook’u kullanan kişi sayısı 728 milyonu geçti. Dünyaya yayılan bu sosyal medya platformunu peki en çok hangi ülkeler kullanıyordu?

Veriye ulaşmak için tıklayınız

Dünya’da Facebook’u En Çok Kullanan 10 Ülke

  1. Amerika
  2. Endonezya
  3. Hindistan
  4. Türkiye
  5. İngiltere
  6. Meksika
  7. Brezilya
  8. Filipinler
  9. Fransa
  10. Almanya


Dünya’da Facebook’u en çok kullanan 10 ülke sıralamasında en başta Amerika var. 1.sırada Amerika’nın olması Facebook’un orada kurulmasından dolayı büyük payı var. 2.sırada Endonezya, 3.sırada Hindistan, 4. ve 5. sırada ise Türkiye ve İngiltere bulunuyor. Kullanıcı olarak %7.19 oranına sahipler. Aslında İngiltere ve Türkiye’de Facebook kullanım oranı aynı. 10.ülke ise Almanya. Almanya’nın nüfusu (80,493,000) Türkiye’den(76,667,864) daha fazla olmasına rağmen Facebook kullanımları az. Dünya’da Çin’den(1.359.250.000) sonra en yüksek nüfusa sahip olan Hindistan (1,232,320,000), Endonezya(237,641,326) ve Amerika Birleşik Devletleri (316,418,000) Facebook kullanıcısı olarak da ilk sırayı almışlar. Nüfus oranlarına bağlı olarak Facebook kullanıcı sayılarıda fazla.

 

Çin Bu Grafik’te Neden Yok? 

Dünya nüfusu sırasında 1. olan Çin ise bu tabloda yok. Çünkü Çin’de Facebook’a giriş yapmak yasak. Aslında Çin’in nüfusuna bakarsak, Facebook çok fazla kullanıcı kaybetmiş oldu. Ama Çinlilerin Facebook’a benzeyen yerli sosyal medya hesabıhttp://www.renren.com/ var. Twitter hesabına benzeyen diğer sosyal medya hesapları ise http://t.sina.com.cn/‘dır. Ancak bunların içlerinde en popülerleri Renren’dır.

Asya Kıtasında En Büyük Yüzölçümüne sahip Rusya ve Afrika Kıtasının En Büyük Nüfuslu ülkesi Nijerya’da Facebook Kullanımı 

Rusya’da sosyal medya lideri http://vkontakte.ru/ dir. Ruslar vkontakte‘ı daha çok kullanıyor. Facebook’u kullanım oranları daha az.  O yüzden aşağıdaki grafikte Rusya’yı göremiyoruz. Afrika kıtasının en yüksek nüfusuna sahip ülkesi Nijerya’da bu grafikte yok. Nijerya’nın kişi başına düşen milli geliri 370 dolar ve açlık sıkıntısı olan bu ülkede internete çok fazla para harcanmadığından dolayı bu grafikte göremiyoruz.

 

Bu ülkelerin haritada dağılımı ise şöyledir : Buraya tıklayınız .

Bu haritada ülkelerin kısaltma isimlerini, nüfus sayımlarını, bayraklarını, Facebook kullanım oranlarını ve ülkelerin başbakanlarının Facebook ve Twitter takipçi sayılarını görebilirsiniz. Bu grafiğe göre ülke liderlerinin Facebook takipçi sayılarına göre bakarsak 1.sırada Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yer alıyor. Bazı liderlerinin Facebook hesapları olmasada Facebook arama motoruna lider adını girince wikipedia’adaki beğenme oranlarını görebiliyoruz. Haritadaki veri setimde de buna yer verdim.

Veri setine ve Facebook hesabı olmayan başkan liderlerinin wikipedia’adaki beğenme oranlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Başbakanların Twitter Takipçilerinin Sıralaması

  1. Amerika
  2. Türkiye
  3. Meksika
  4. Brezilya
  5. İngiltere
  6. Almanya
  7. Hindistan
  8. Fransa
  9. Endonezya
  10. Nijerya
  11. Çin
  12. Filipinler

Twitter takipçi sayısı en fazla olan Facebook’daki gibi ABD başbakanı Barack Obama (42,7 Mn), 2.sırada ise Türkiye  (4,21Mn) yer alıyor. 3.sırada ise Meksika’nın ülke lideri Enrique Pena Nieto yer alıyor. Nijerya (Mahamadou Issoufou), Çin (Guójiā Zhǔxí ve Filipinler’in(Prospero C. Nograles) devlet başkanlarının Twitter hesapları yok. Çin’de zaten Facebook ve Twitter yasak.

Bu Ükelerin Nüfus Sayımlarına Göre Gösterimi

 

Haritada nüfus sayımını görmek için tıklayınız 

Veri setine ulaşmak için tıklayınız.

Kaynaklar :

http://tr.wikipedia.org/wiki/N%C3%BCfuslar%C4%B1na_g%C3%B6re_%C3%BClkeler_listesi

http://www.bianet.org/biamag/medya/129015-cin-in-neden-facebook-a-ihtiyaci-yok

http://tr.wikipedia.org/wiki/Nijerya

http://www.haberform.com/haber/facebookun-kac-kullanicisi-var-facebooka-kac-kisi-kayitli-kac-kisi-facebook-kul-117899.htm

http://www.turkiyegazetesi.com.tr/bilimteknoloji/96511.aspx

http://1sosyalmedya.com/facebooku-en-fazla-kullanan-10-ulke.html

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*