Ege Üniversitesi’nde Gelenekselden Dijitale Medya Seminerinde Veri Gazeteciliği de Konuşuldu
İzmir Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından Gelenekselden Dijitale Medya Semineri 10 Aralık Perşembe Günü Düzenlendi. Seminerde Veri Gazeteciliği de konuşuldu.
Seminerin konuşmacıları Ahmet Kırtok, Deniz Ergürel, Gupse Özay, Pınar Dağ’dı. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi konferans salonunda saat 13’de başlayan seminer 3 saat sürdü.
@biravucegeli tarafından gönderilen tweetler
Veri Gazeteciliği Oturumu kapsamında şunlara dikkat çekildi:
10 Aralık 2015 Perşembe günü verilen 30 dakikalık veri gazeteciliği sunumunda veri ile çalışmanın önemine, verinin haber merkezlerinde nasıl hikayeleştirildiğine, büyük veri setlerinin nasıl haberin bir parçası haline getirildiğine, dinamik görsellerin neden giderek önem kazandığına, açık veri/veri gazeteciliği ve açık devlet ilişkisine örnekler verilerek dikkat çekildi.
Devamında veri gazeteciliği nedir, teknikleri nelerdir, neden gazeteciliğin geleceğidir, gazetecileri neden veritabanlı bir gelecek bekliyor, İletişim fakülteleri neden açık/veri okuryazarlığına daha fazla yer vermelidir sorularına yanıt verildi.
Tasarım: Ege Üniversitesi /Genç Ege Ekibi
Leaks Kültürü = Veri/Gazeteciliği İlişkisi
Dijital medya veri ile çevrilmiş durumda buna sızdırılmış büyük Wikileaks, SwissLeaks dosyaları, yerel yönetimlerin ve hükümetlerin harcamalarını içeren veritabanları, ‘büyük veri’ olarak belirtilen sosyal ağların (Twitter / Facebook) veri akışları da örnek olarak gösterilebilir.
Dünyada birçok medya kuruluşu bu bilgileri anlamlandırabilen, veriyle çalışabilen, veri setlerinden farklı olanı çıkartıp kullanabilen, analiz eden, görselleştirebilen veri güdümlü gazeteciler arıyor. Seminer katılımcılara dünyada pek çok haber merkezi ve iletişim fakültelerinde artık yerleşmiş olan yeni adıyla ‘Modern Gazetecilik’ üzerine düşünmeyi hedefledi.
2016’da Veri Gazeteciliği Atölyesi
2016’da Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde düzenlenecek atölyede neler yapılacağına yönelik atölye programı paylaşıldı. Atölyede veri gazeteciliği araçları, teknikleri ve bu tekniklerle yerel veri gazeteciliği nasıl geliştirilir, haber odaları nasıl etkin ve yüksek kamu yararı taşıyan veri güdümlü habercilik yürütüleceğine yönelik projeler üretilmesi planlanıyor.
Geri bildirim: 2015 Yılında 27 Kuruma Açık Veri ve Veri Gazeteciliği Alanında Atölye Düzenlendi ve Seminer Verildi | Açık Veri ve Veri Gazeteciliği Derneği