“Doğruluk Payı, siyasetin geleceği, şeffaflık ve demokrasi açısından son derece önemli bir iş yapıyor”
Günümüzde gelişen teknoloji imkanları sayesinde kısa sürede birçok haber ile karşılaşıyoruz. Örneğin genellikle haber kaynağı olarak seçtiğimiz twitter gibi sosyal medya ağlarında sayfayı yenilediğimiz her an ekranımıza onlarca yeni haber düşüyor.
Hakan Şahin
Kadir Has Data Journalism Yüksek Lisans
Sağlık, spor, ekonomi, yerel ve küresel siyaset vb. birçok alanda birçok farklı kaynaktan besleniyoruz. Fakat her ne kadar habere çok kısa sürede birçok farklı kaynaktan ulaşma imkanlarımız çok hızlı bir şekilde gelişse de; bu bilgi kalabalığı arasında haberin doğruluğunu – haber doğru olsa bile içeriğin doğruluğunu – sorgulama, araştırma ve doğrulama aşamasında yetersiz kalıyoruz.
Zaten bireysel okuyuculardan da bu yoğun haber akışı içerisinde doğrulama yapmalarını beklemek pek gerçekçi olmaz.
İşte tam bu noktada, bu işe kurumsal olarak profesyonel bir şekilde el atan oluşumlar devreye giriyor: Doğruluk Payı da onlardan bir tanesi. Belki de en çok ilgi ile okuduğumuz siyasal haberlerin, söylemlerin doğruluk payını araştıran Doğruluk Payı, siyasetin geleceği, şeffaflık ve demokrasi açısından son derece önemli bir iş yapıyor.
Ziyaretim sayesinde öğrendiğim ve ikna olduğum üzere tüm siyasetçilere eşit, nesnel bir şekilde yaklaşıyorlar ve doğruluk payının araştırılması gerektiğini düşündükleri söylemleri somut verilerle karşılaştırarak gerçeği açığa çıkarıyorlar.
Bu, hem vatandaşın gerçeği öğrenmesini ve söylemlerle yaratılan algılardan kurtulmasını sağlıyor, hem de siyasetçiler için tasarlayacakları gelecek söylemlerde daha doğru olmaları için bir uyarı unsuru oluyor. Böylece Doğruluk Payı, siyaseti söylemler ile ikna etme ve algı yaratma sanatı olmaktan çıkarıyor ve somut verilerle, doğru bilgilerle yapılan bir tartışma zeminine, daha şeffaf, adil ve demokratik bir arenaya dönüştürüyor.
Aslında manipülasyona ve kötüye kullanıma çok açık olan bir alanda çalışma yapan Doğruluk Payı ekibi, takdir edilesi bir şekilde tüm taraflara eşit mesafede duruyor, haberlerin ve söylemlerin doğruluk payını araştırırken çeşitli somut kriterlerden faydalanarak keyfi ve duygusal değerlendirmeden kaçınarak olayı bilimsel bir şekilde ele alıyor.