Açık VeriGörselleştirmeVeri

Çelik: Yeni nesil gazetecilik anlayışı; veri gazeteciliği

İnternet medyasının gelişmesi, yazılı basına olan ilgiyi azaltırken habercilik anlamında da yeni bir sektör ihtiyacı doğurdu. Yeni nesil gazetecilik anlayışı; veri gazeteciliği. Mesela veri gazeteciliğin de konu bir deprem olsun, olan deprem o anlık haber sitesinde hızlıca verilmeli fakat bir ertesi gün depremin öncesi, nasıl başladığı ya da bir sonrakinde neler olabileceği araştırılmalı ve haberleştirmek gerekir” diye konuştu.

2015-06-27 10-33-39 Ekran görüntüsü

Harita: Dünyada Tehlikeli Deprem Bölgeleri / Kaynak: NOAA Ulusal Jeofizik Veri Merkezi  /Ekran Görüntüsüdür. 

Gazetecilik bölümü öğrencileri de sektörde yaşanan bu değişikliğe ayak uydurmaya başladı. Bu doğrultu da Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde verilen ‘İnternet Gazeteciliği’ dersi ile iletişim fakültesi mezunu öğrencilerine yeni bir iş alanı açma fırsatı sunuldu. Ege Üniversitesi akademisyenlerinden Yrd. Doç. Dr. Tolga Çelik bu imkanın gazetecilik bölümü öğrencilerinin internet gazeteciliği alanında ilk defa pratik yapabilecekleri ve sektörü tanıyabilecekleri bir ders olduğunu söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Tolga Çelik, “İnternetin gündelik hayatın her alanına girmesiyle beraber yazılı medya da bu durumdan nasibini almıştır. Son dönemlerde yaşanan teknolojik gelişmeler geleneksel medyanın yazılı alana olan talebini azaltarak okuyucuyu internet ortamına çekmiştir. Geleneksel medyada geç ve yavaş ilerleyen haber aktarımı, maliyetlerin fazla olması gibi etkenler yazılı basının internet alanına yönelmesinde büyük bir rol oynamıştır” dedi.

Haberler.com’da yer alan haberde, bu yıl İnternet gazeteciliği dersinde öğrencilerin kendilerine ait bir İnternet gazetelerinin olmasının, öğrencilere katkıda bulunduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Tolga Çelik, “Derste açılan internet gazetelerinden 7/ 24, Haber Tava, İzmir’e Haber ve Hepimizmir İnternet gazetesine devam ediyorlar. Hatta seçim döneminde reklam aldılar. Dersin internet gazeteciliğine faydası ise; biz bu derste gerçek bir uygulama yaptırıyoruz. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun olup sektöre girmek istediğinde, derste yapılan bu uygulamalar iş hayatında kolaylık sağlıyor. Derste ki görev dağılımı ya da internet gazetesinin nasıl işlendiğine dair deneyimlerini hemen hemen sektörde de görebilecekler. Bu yüzden öğrencileri derste hangi alana yeteneği varsa o alana yönlendirmeye çalışıyorum. Bizim öğrencilerimizin derste oluşturmuş olduğu ve hala internet gazeteciliğine devam eden grupları takip ediyorum. Sosyal medyadan takip ediyorum ve beğendiğim ya da ilgimi çeken bir haberi paylaşıyorum. Elbette ayrı bir muamele yapmıyorum bu gazetelere ama bilindiği gibi internet gazetesinde en önemli olan hız ve ilgi çekici başlık eğer bunları görürsem habere giriyorum. Bazen habere öyle bir başlık atıyorlar ki okumuş olsam da yeni bir gelişme mi oldu diye haberi açıp bakıyorum. Öğrencilerin internet gazetelerini açmaları henüz bir sene olmadı bu sebeple henüz emekleme dönemindeler. Başarılı olup olmadıklarını tam olarak anlayabilmek için 2- 3 sene geçmesi gerekir. Hepimizmir, İzmir’de sporla ilgili haberlerle bir açık kapattığını düşünüyorum. Bu dersin öğrenciler için yüzde 80 başarılı olduğunu düşünüyorum. Dersin başında tedirgin oldum fakat beklediğimin üzerinde bir katılım oldu. Gruplar üyelerini kendileri oluşturdu ve kendilerini sürekli motive ettiler. Grup içinde ki anahtar görevler çok önemli, internet gazeteciliğinde zincir gibi bir yapı var. Eğer kilit görevler aksarsa diğer tüm görevler aksıyor. Bu derste bu görev dağılımları ve görev sorumluluğunu bilmesi gerekir. Ne yapacağını da bilmesi gerekir. Bazı iş yerlerinde bu görev dağılımı yok, herkes her işi yapıyor buda alanda uzmanlığın gelişmesine engel oluyor. Türkiye’de İnternet gazetelerinde görev dağılımı belirli değil, web siteleri gösterişli ve reklamlardan oluşuyor haber. Birde İnternet gazeteciliğinde haberler fotoğraf galerisi olarak ilerlemem gerekiyor. İnternet gazeteleri işimizi nasıl daha iyi yaparız sorusundan tamamen uzaklaşarak b u habere nasıl daha fazla insanın girmesini sağlarız kaygısı ile siteye haber giriyorlar” dedi.

Yeni nesil gazetecilik anlayışı; veri gazeteciliği

Yrd. Doç. Dr. Tolga Çelik, “İnternet gazeteciliğinin başarı ölçütü kişiye göre değişir. Haberi doğru ve etik yapmak ayrı bir şey, siteye çok girilmesini sağlayıp, çok reklam alıp çok para kazanmak ayrı bir şey. Derste de hep bunu söylüyorum bu internet gazetesini açmakta ki en önemli şey amacınız; tüccar mı olmak istiyorsunuz, gazetecimi olmak istiyorsunuz yoksa bu ikisini birlikte mi yapmak istiyorsunuz. Bundan sonrası için işe iyi bir alan adı bulunmalı ve internet haberciliği için en önemlisi özel haberdir. Muhabir sahaya çıkıp haberini yapıp iyi fotoğraflayacak araştıracak ve bunu haberleştirecek. Yeni nesil gazetecilik anlayışı; veri gazeteciliği. Mesela veri gazeteciliğin de konu bir deprem olsun, olan deprem o anlık haber sitesinde hızlıca verilmeli fakat bir ertesi gün depremin öncesi, nasıl başladığı ya da bir sonrakinde neler olabileceği araştırılmalı ve haberleştirmek gerekir” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*