Açık Veri Girişimlerini 2017’de neler bekliyor?
Guardian, Media & Tech Network , Open Data Economy bölümünde yer alan ‘What does 2017 hold for open data initiatives?’ makalesini Işıl Yarımoğlu Türkçeleştirdi
Çeviren:Işıl Yarımoğlu/@isil_y *
Çeviri Kaynağı: https://www.theguardian.com/media-network/2017/jan/06/2017-open-data-initiatives-transparency
Birleşmelerden şeffaflığa kadar, uzmanlar gelecek yılda açık veri ekonomisini nelerin beklediğiyle ilgili görüşlerini paylaşıyor.
2016’da, dünya çapında açık veri merkezli birçok proje yapıldı. Yıl boyunca, veri girişimleri bankacılık sektörünü değiştirmeye çalıştı, Londra’nın filtreşmesi için adımlar atıldı, “Superbug” yani antibiyotiklere karşı dirençli bakterilerle savaştı.
Açık veri ekosisteminin 2017’de büyümesini nasıl öngöreceğiz? Uzmanlardan bu konu hakkında görüş belirtmelerini istedik:
Sir Nigel Shadbolt
Oxford, Jesus College’da müdür, Open Data Institute kurucu ortağı.
Açık veride, bugüne kadar İngiltere üç kez zirvedeydi. Ancak 2017’de diğer ülkelerin yükselişiyle birlikte zirveyi kaybetme riskimiz var. Avustralya harita ve adres verilerini açıyor, Fransa ise son dönemde Dijital Cumhuriyet yasa tasarısını resmileştirdi. Birleşik Krallık devletinin veri altyapısına yatırım yaptığını görmek istiyorum. Aynı ulaşım ağı gibi fiziksel altyapıların inşası ve bakımında olduğu gibi veri konusunda da yatırım yapmalı. Bu konular; yasal olarak kurumsallaşmış şirketlerin verileri, NHS(National Health Service) prosedürleri, çevre endeksleri, haritalar ve yasal adresler, sefer tarifesi ve gümrük vergileri gibi verileri kapsıyor.
Veri altyapımızın olması gerekenden fazlası şu an güvenilmez, ulaşılmaz ya da sadece ödeyebilenlerin ulaşabileceği durumda. Yenilik yaratanlar, ihtiyacı olan verilere ulaşırken mücadele veriyor. Vatandaşların çoğu ise veriye ulaşma konusunda gerekli izinlere sahip değil. Toplumumuzda veriyi kullanma becerisini geliştirmeliyiz, böylece politik kesim, iş dünyası ve vatandaşlar bunu iyi biçimde yorumlamayı ve kullanmayı öğrenebilsin.
Algoritmik izlenebilirlik konusunu da daha fazla görmek istiyorum. Bilginin ve servislerin temelini oluşturan algoritmalar daha şeffaf olmalı. Bir yazılımın gerçekten ihtiyaçlarımıza yanıt verip vermediğini görebilmek için, bu yazılımın ne zaman neye ihtiyacımız olduğunda nasıl karar verdiğini anlamalıyız. Ticari sektör daha şeffaf olmalı. Aynı şekilde, eğer vatandaşlara sağladığı servislerde algoritmalar kullanıyorsa, devlet de şeffaflaşmalı.
Neil Lawrence
Sheffield Üniversitesi, Yapay Zeka Öğrenimi Profesörü, Amazon’da Kıdemli Sorumlu Bilim İnsanı
Bu yıl büyük ihtimalle açık veride sağlamlaşmanın önem kazandığı bir yıl olacak. Bilim dünyasında bunun yararını gördük, devlet fikirleri benimsedi. Şirketlerin yaşayacağı bazı zorluklar var. Açık veriden en iyi değer nasıl çekip çıkarılacak? Açık veriyi şirketler iç süreçlerini geliştirmek için mi kullanmalı? Ya da tamamıyla başka bir şey mi ortaya çıkacak?
Yeni bir eğilim ise, pre-trained makine öğrenimi model sistemlerinin yeniden kullanılması ya da yeniden anlamlandırılması olacak. Bu modellerden bazıları, en ham halleriyle açık veri olarak görülebilir. Açık veriden güç alarak ortaya çıkan bu modellerin paylaşılması, yararların katlanarak artmasını kolaylaştırabilir. Şirketler için bir zorluk daha bulunuyor. Bünyeleri dahilindeki veri setlerini kendi çıkarları için nasıl kullanacaklar? Özellikle, bu verilerden en iyi değerin yaratılması için, diğer şirketlerden toplanan bilgilerle birleştirilmesi gerekiyor.
Dr Elena Simperl
Southsmpton Üniversitesi, Elektrik ve Bilgisayar bölümünde doçent, ODINE’da koordinatör (ODINE, Guardian’ın editoryal olarak bağımsız olan açık veri ekonomisi yayınlarının sponsorudur.)
Veriyle desteklenerek ve oturmuş yöntemler kullanılarak yapılan öngörüler yine haksız çıktı. 2016, veri biliminin başarısız olduğu yıldı. Veriyle meşgul olma, gerçekçi kanıtlar, uzmanlık her zaman olduğundan daha düşüktü. Açık veri için bu, tek anlama geliyor. Veriyi halka açık bir biçimde paylaşmak sadece yapacaklar listenizden sildiğiniz bir şey olamaz.
Çabalarımızın meyve vermesini istiyorsak; vatandaşların, şirketlerin ve toplumun karar verirken İnternet’te ulaşılabilir haldeki geniş veri kaynaklarından yararlanmasını istiyorsak, veriyi onlar için yararlı ve heyecan verici hale getirmeliyiz. Bu, veriyi keşfederken kullanılan araçlarda daha iyi bir kullanıcı deneyimi yaratmaktan tutun da, veriyi insanların kendileriyle ilişkilendirebileceği şekilde paylaşmaya kadar birçok anlama gelebilir
Pavel Richter
Open Knowledge International’da CEO
Bu yıl, birçok zorlukla dolu olacak. Dünya çapında sivil topluma getirilen kısıtlamalarla, sivil toplum ele geçiriliyor. Ama bu zorluk aynı zamanda bir fırsatı temsil ediyor. Açık veri toplumu, vatandaşlar ve sivil toplum arasındaki diyaloğun daha anlamlı hale gelmesini teşvik edecek hale gelebilir.
2017, açık veri toplumunun sivil toplumla ortak çalışması, bilginin gelişmeyi destekleme ve toplumun kesimleri arasındaki güven inşası konusunda kullanılması için ideal bir yıl. Açık veri, hali hazırda birçok bağlamda insanların hayatını geliştirmek için kullanılıyor. Nasıl kullanılacağı konusunda ise iletişimde kalmaya devam etmeliyiz.
Verinin açıklığı, kendi başına yeterli değil. Kullanıcılar ve potansiyel kullanıcılarla, bağlantı kurarak devlet ve diğer veri paylaşan kurumların, gerçekten vatandaşın ihtiyacı olan bilgiyi paylaştığından emin olmalıyız. Sivil toplum örgütleriyle veri uzmanları arasında daha fazla iş birliği gerçekleşeceğini umuyorum. Bu sayede yerel, ulusal ve uluslararası sorunlara, vatandaşlar tarafından üretilen verilerle ışık tutulabilir.
***Işıl Yarımoğlu , Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü İkinci Sınıf, Veri Gazeteciliği Dersi Öğrencisi