Veri Gazeteciliği Projelerinin İçerik Analizi|Ağırlıkta Finansal ve Coğrafi Veriler Kullanılıyor
Hamburg Üniversitesi Hans-Bredow Medya Araştırmaları Enstitüsü’nden Wiebke Loosen, Julius Reimer & Fenja Schmidt tarafından gazeteciliği geleceği konferansıda veri gazeteciliği projelerinin içeriğinin analiz edildiği sunum paylaşıldı.
Veri ne zaman haber olur başlığı ile sunulan 20 sunuda veri türleri, veri gazeteciliği projesinde kullanılan verilerin hangi kurumlardan sağlandığı, #ddj etiketinin (data driven journalism) ne anlam ifade ettiği, açık veri, görselleştirme, açık kaynak, kitle kaynak, dijital veri kullanımı, veri setlerine yönelik geniş bir araştırma yer alıyor.
Analizde Veri Gazeteciliği Ödülleri almış 2013, 300 başvurusu arasından seçilen 72 projenin 56’sı analize uygun olarak seçilmiş, bu yıl 6 proje kazanmış, 2014’de başvurulan 520 projenin ise 64 adeti analiz edilmiş ve 9 adeti ödüle hak kazanmış. Bu iki yılda toplamda veri gazeteciliği standartlarına uyan 15 proje ödüllendirilmiş ve bu araştırma kapsamında da 120 proje analiz edilmiş.
Veri gazeteciliği projelerinde ağırlıkta 5/6 editör ve yardımcı yer alıyor, 2013’den 2014’de bir artış var proje üretimlerinde ve projelerin üretiminde yüzde 35 dışarıdan destek çalışmalar da yer alıyor.
*İçeriklerde yüzde 48,3 ile ağırlıkta politika başlıklı çalışmalar yürütülüyor ve özellikle finansla bağlantılı.
*Yüzde 33.3 sosyal, yüzde 21.7 sağlık ve bilim, yüzde 20 iş ve ekonomi.
*İçeriklerde yüzde 48,3 görselleştirme ile yüzde 34.2 metin yer alıyor.
*Kişiselleştirilmiş örnekler bağlamında nicel verilerin kullanımı: toplamın yüzde 40.8’ini oluşturuyor.
*Ekonomi ve eğitim başlıkları ise yüzde 20,8 ile 22.2
Veri gazeteciliği ödülü almış projelerinde kullanılan veri türleri analizine göre finansal veriler, coğrafi/mekansal veriler, ölçülen değerler, nüfus verileri, kişisel veriler, metadata, seçim anket sonuçları, anket verileri ve diğer veriler kullanılmış.
Coğrafi ve Finansal veriler 2013 ve 2014 yılları veri gazeteciliği ödülleri ödülleri analizi toplamında yüzde 45.4 ve yüzde 42.9 ile en fazla kullanılan veriler olarak yer alıyor.
Analizin Devamını Buradan İnceleyebilirsiniz:
Geri bildirim: 30 Eylül|Arel Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğrencilerine Açık Veri Gazeteciliği Atölyesi
Geri bildirim: 12 Ekim|Arel Üniversitesi Öğrencilerine Veri Okuryazarlığı Atölyesi Düzenlendi – Açık Veri ve Veri Gazeteciliği
Geri bildirim: 6 Ocak| Nişantaşı Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğrencilerine Açık Veri Gazeteciliği Atölyesi – Açık Veri ve Veri Gazeteciliği