İstanbul’un Bebeği Mizah Dergileri
Türkiye’de mizah yayıncılığı bilinen haliyle 140 yıllık bir geçmişe dayanmaktadır. İlk dergi 1869’da Diyojen adıyla piyasaya çıkmıştır. O günden beri mizah dergileri alaycı ve eleştirel yaklaşımla içeriğini oluşturmaya devam etmektedir. Wikipedia verilerine göre Cumhuriyet dönemi boyunca 116 mizah dergisi piyasaya çıkmıştır. Oysaki şu an bir gazete bayiinde 5 ana dergi bulunuyor. Günümüzde ise 1972 yılında Oğuz Aral ustanın çıkardığı GırGır’ın izleri hala durmaktadır. Hatta bir mizah okulu olarak görülen GırGır dergisi şu an yayın hayatına devam eden birçok (LeMan 1991, Penguen 2002, Uykusuz 2007, L-Manyak 1996) derginin çizerlerinin yetiştiği yerdir.
Hazırlayan: Kerem Aysan /İstanbul
Mizah Dergilerinde Erkek Egemenliği
Muhalefetliği ile bilinen, her fırsatta kadın erkek ilişkilerini dile getiren mizah dergilerinde kadın çizer sayısının azlığı göze çarpıyor. 25 çalışanı arasında sadece 5 kadın çizer ile başı çeken LeMan dergisi en fazla kadın çizeri barındıran dergi olarak gözüküyor. Onu takip eden Penguen’in 19 çalışanından 2si, Uykusuz’un ise 25 çalışanından 2si bayan. Oğuz Aral’ın mirasını korumaya çalışan (Yeni) GırGır’ın ise 5 çalışanından sadece 1i bayan. Ve son olarak gördüğüm kadarıyla bayan çizer sayısını artırma çabası olmayan L-Manyak’da ise 18 çalışandan hiçbiri bayan değil. Neden erkek çizer sayısına eşit hatta belki daha fazla bayan çizer çıkmıyor bilmiyorum fakat bu demek değilki her karikatür, her yazı erkeklere yönelik.
Tek Kar Satış Rakamları
Geri bildirim: İÜ İletişim Fakültesi Veri Gazeteciliği Atölye/Ders Çalışma Programı (8 Aralık 2014 -15 Ocak 2015) | Veri Gazeteciliği | Data JournalismVeri Gazeteciliği | Data Journalism