Doğrulama İçin Gerekli Coğrafi Konum Araçları
Doğrulama ve açık kaynak araştırma teknikleri ve metotları son yıllarda daha fazla geliştirilmeye başladı.Bu tarz çalışmaları geliştirmek için bu sebeple çok çeşitli araçlar ve platformlar var artık.
Coğrafi konumu doğrulama ve araştırma sürecine katkı sağlayan bazı araç ve platformlar şöyle:
Googling Earth
Google Earth çoğu araştırmada görüntüleri ve videoları doğrulamak için vazgeçilmez bir araç ve coğrafi konum sürecinde önemli bir rol oynuyor. Coğrafi konum fotoğraf veya videonun nerede görüntülendiği, görüntünün yer özellikleri gibi bilgilerin diğer görüntülerle karşılaştırılarak doğrulanmasını sağlayan bir yöntem. En temel özelliği ise Google Earth dünya genelinde uydu görüntülerine erişim sağlar ama aynı zamanda doğrulama yapabilmek için bir dizi özelliğe sahip.
Gözden kaçan bir özelliği ise “Görünüm” menüsünde bulunan tarihi fotoğraflar arşivi. Geriye dönük görüntülere ulaşabiliyorsunuz bu bölümü tıklayarak ve önceki tarihe ait görüntüler ile şu ana ait görüntüyü karşılaştırma açısından da önem taşıyor ve üzerinde değişiklikler de yapmanıza olanak sağlıyor.
Bir diğer kullanışlı özelliklerinden biri ise fotoğraf katmanlarını gösteren coğrafi etiketleme ile Google Earth aracılığı ile görebileceğiniz bir kaynak konumunda olması. Özellikle Panoramio sitesi bu konuda başı çekiyor. Kullanıcılar bu adrese coğrafi konumlarını da belirten etiketlerle yüklediklerinde fotoğraflarını Google Earth’de görebiliyorsunuz.
Zemin seviyesindeki sokak görüntülerine, coğrafi konumlara ve detaylı verilere ulaşmayı sağlıyor Google Maps ve Google Earth ve çoğumuz buna aşina. Ancak az tanınan Rus web sitesi Yandex Maps‘in kendi sokak bilgilerinin bazıları da Google Street görünümde henüz mevcut değil. Bu detayı bilmek bile araştırmalarda önemli bir fark yaratabiliyor. Bu detayı bilmek elinizdeki bilgiyi kıyaslama olanağını da arttırıyor.
Yomapic ( Coğrafi Etiket Dünyası)
İçeriğin doğruluğu süreci için yine önemli bir platform. Coğrafi etiket üzerinden geliştirilen yeni bir platform Yomapic. Ücretsiz bu site, ünlü Rus sosyal medya sitesi VKontakte ve Instagram’a yüklenen coğrafi etiketli görsellerin coğrafi araştırmalarda izin veriyor.
Aşağıdaki örnek Yomapic aracılığı ile IŞİD’in kontrolündeli Rakka’dan fotoğraflar görülüyor.
Yomapic ile şahsi hesapları tıklamanız ve kullanıcı isimlerini , fotoğraflarını görmeniz mümkün coğrafi etiketli ya da değil. Aşağıdaki örnek Instagram’da bir kullanıcının Seychelles’den Kenya’ya oradan Türkiye’ye ve sonunda Suriye’ye Rakka’ya vardığını gösteriyor.
Yomapic’e bir alternatif olarak ise EchoSec gösterilebilir. Çok çeşitli sosyal medya verilerine erişmeyi sağlayabiliyor. (Twitter, Facebook, YouTube, Panoramio,Flickr gibi)
Kaynak: Dağ Medya, First Draft
Geri bildirim: Ankara’da Açık Veri ve Veri Gazeteciliği Atölyesi Çevrimiçi Bölümü (25 Ağustos- 4 Eylül)
Geri bildirim: 30 Eylül|Arel Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğrencilerine Açık Veri Gazeteciliği Atölyesi
Geri bildirim: İzmir Açık Veri ve Veri Gazeteciliği Atölyesi Çevrim içi Ders Bölümü (12 -19 Şubat) | Açık Veri ve Veri Gazeteciliği Derneği
Geri bildirim: 12 Ekim|Arel Üniversitesi Öğrencilerine Veri Okuryazarlığı Atölyesi – Açık Veri ve Veri Gazeteciliği
Geri bildirim: 6 Ocak| Nişantaşı Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğrencilerine Açık Veri Gazeteciliği Atölyesi – Açık Veri ve Veri Gazeteciliği
Geri bildirim: 21 Ocak| Gazetecilere Uygulamalı Açık/Veri Gazeteciliği Dersi – Açık Veri ve Veri Gazeteciliği