Veri Gazeteciliği

Dijital yayıncılık araçlarının sayısı her geçen gün artıyor!

gazetecilik araçları

Doksanlardan bu yana hızla değişen iletişim ortamları, günümüzde, yeni medya olarak adlandırılan dijital mecralar bütününün önemini arttırmıştır. Yeni medya, Neumann’ın da belirttiği gibi, coğrafi anlamda uzaklığın anlamının değişmesinde, iletişimin gerçekleşme sayısının ve hızının artmasında, interaktif iletişimin güçlenmesinde ve iletişimin farklı biçimlerinin oluşmasında önemli katkılar sağlamaktadır. Yeni medyanın açtığı yeni ufuklar iletişim biçimleri ile beraber iletişim araçları da değişmektedir. Yeni medya uygulamalarını kullanarak, yapılan haberleri, üretilen içerikleri zenginleştirmek için çeşitli araçlar geliştirilmektedir. Bu bağlamda, gazetecilik araçlarına da her geçen gün yenileri eklenmektedir. 2014 yılı sonunda bu konuda yapılan çalışmalar, bu araçların sayısının son iki yılda ne deli hızla arttığını göstermektedir. Günümüzde gazetecilik için kullanılan dijital araçların sayısı yüze yaklaşmıştır. Bu çalışmada, Journalismtools.io web sitesi üzerinde bulunan dijital gazetecilik araçları incelendi. Bu araçların görüntülenme sayılarına bakıldığında, ilk sırada “Flowchart for Multimedia Storytelling”, son sırada ise “Whatsapp” yer almaktadır.

Dijital gazetecilik araçlarının kullanıcıya sunum şekline göre bir sınıflandırması yapıldığında yüzde 30,4 oranı ile tercih edilen en büyük payın ücretsiz sunumlara ait olduğu görülmektedir. Bunu %22,8 ile Android izlemektedir. % 20,7 ise diğer onbir sunum şekli tarafından paylaşılmaktadır. Freemium %13, dataviz ve IOS biçiminde ise %6,5 oranında sunulmaktadır bu araçlar.

Bu araçların içinde en çok görüntülenen yirmi araca baktığımızda ise sondan başa doğru, Hindenburg Field Recorder, ChatFuel, Video Teleprompter, Mapbuildr, Esri Storymaps, Silk, Import.io, Gifs, Splice, Highcharts, Animatron, Zpier, Interviewy, Data Portals, Field Recorder, MapHub, Adobe Spark, Illustrio, Data Visualisation Catalogue ve Flowchart for Multimedia Storytelling göze çarpmaktadır.

araçların dağılımları

Bu araçların özelliklerine kısaca göz atalım. Hindenburg Field Recorder, telefon görüşmelerini, röportajları, toplantıları ve sesli mesajları kaydedebilen alabilen bir kayıt aracıdır. Chatfuel, Facebook üzerinde AI chatbox oluşturmak için kullanılabilen bir platformdur. Video Teleprompter, iphone veya ipadin ön kamerasını kullanarak notlarınızı kayıt edebilmenizi sağlayan bir aplikasyondur. Mapbuildr, web sitenize özel Google haritası koymak için geliştirilmiş, kullanımı basit bir uygulamadır. Esri Storymaps, haritaları metin, imaj veya multimedia içerikler ile kolayca kombine etmeyi sağlamaktadır. Silk, isteyen herkesin interaktif veri görselleştirmesi yapabilmesini, bunu web sitesinde yayınlamasını ve bu şekilde interaktif hikayeler oluşturmasına yardımcı olmaktadır. Import.io ile herhangi bir web sitesindeki içeriği tabloya dönüştürüp daha sonra analiz etmek üzere bir .CSV dosyası olarak indirebilmek mümkündür. Gifs, Youtube, Vine, Instagram vb. üzerinden gif oluşturmak için kullanılan bir web aracıdır. Splice, iphone veya ipad üzerinde profesyonel görünümlü videolar oluşturmayı ve onları editlemeyi kolaylaştırmaktadır. Highcharts ile web siteleri için interaktif tablolar oluşturulabilmektedir. Animatron, HTML5 animasyonları ve interaktif içerik oluşturmak için kullanılan kolay ve güçlü bir çevrimiçi araçtır. Zapier, 500den fazla uygulamayı birbirine bağlamaktadır. Interviewy, gazetecilere röportajların ve diğer görüşmelerin kaydedilmesinde yardımcı olan bir uygulamadır. DataPortals, dünya üzerindeki açık veri portallarının en kapsamlı listesini sunmaktadır. Field Recorder, yüksek kaliteli bir kayıt aracıdır. MapHub ile haritaya noktalar, çizgiler, poligonlar veya etiketler ekleyerek interaktif haritalar oluşturulabilir. Adobe Spark ile fikirler, dakikalar içinde, etkili sosyal grafiklere, web hikayelerine ve anime edilmiş videolara dönüştürülebilmektedir. Illustrio, indirilmeden önce çevrimiçi olarak kişiselleştirilebilen, kullanışlı grafikler barındıran bir kütüphanedir. Data Visualisation Catalogue, veri görselleştirme metodlarının bazılarını ana hatlarıyla sunmaktadır. Flowchart for Multimedia Storytelling ise hikaye için doğru formu bulmayı sağlayan bir araçtır.

*Bu çalışmada veri kaynağı olarak http://journalismtools.io/tools/ adresinde bulunan gazetecilik araçları seçilmiştir.

Pelin Öztürk Göçmen

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*