Açık Yönetim Ortaklığı Raporu|”AYO ülkelerindeki gelişme ve reformlar, değişen politik durumların tehdidinde”
Haber & Çeviri: Ecem Boğatemur- Işıl Yarımoğlu – Pınar Dağ
Orginal Rapor: https://www.opengovpartnership.org/sites/default/files/OGP_annual-report_2016.pdf
2016 Açık Yönetim Ortaklığı (AYO) raporu yayınlandı. Raporda, Açık Yönetim Ortaklığı sürecinin nasıl bir yıl geçirdiği genel olarak anlatılarak, bütün bir yıl boyunca yapılan etkinlikler ve gelişmelerin verilerine yer verildi. Rapora göre, şu anda Açık Yönetim Ortaklığına aktif olarak katılan, 75 ülke bulunuyor. Bunlardan 7 üye ülke AYO’ya 2016 yılında katıldı. 2016 sürecinde, 2731 tane AYO taahhüdü verildi, bağımsız raportör kuruluşlar tarafından 45 adet rapor yayınlandı, 152 tane ise ulusal eylem planı yayınlandı. 15 tane ulusal yönetim ise, AYO sürecine katılarak ilk eylem planlarını yayınladılar.
2016 yılında, Paris’te düzenlenen Global Zirve’de 141 ülkeden temsilciler, 49 ülkeden 70 devlet bakanı ve 4000 binin üzerinde katılımcı yer aldı. Raporda, Açık Yönetim Ortaklığı (AYO) ‘nın, “jeopolitik olarak çalkantılı bir süreçten geçilen bu dönemde, vatandaşları yönetimin merkezine oturtan, daha katılımcı bir demokrasiyi hedefleyen” pozitif bir vizyon belirleme hedefiyle, bu bağlamda, hükümetlerin tamamen vatandaşlarına hizmet ettiği ve onları güçlendirmek için çalıştığı bir yönetim biçimini amaçladığından bahsedildi.
Bölgesel ve ulusal alanda birçok etkinlik düzenleyen AYO üyeleri, dünya çapında bütün ülkelerin ve hükümetlerin daha açık ve şeffaf olması için belirlenen gerekliliklerin ve tahahhütlerin en kısa zamanda üyeler tarafından yerine getirilerek, daha açık ve şeffaf yönetim biçimleri oluşturmayı hedefliyor.
2016 Yılının Başarılı Ülkeleri
Belirlenen strateji planları doğrultusunda hareket eden ülkeler, 2016 yılında açık ve şeffaf devlet konusunda birçok adım attı. Kenya halka açık “faydalanma hakkı” konusunda çalışmalar yaptı. Şili ise belediyeler için açık devlet modeli geliştirdi. Litvanya, Kosta Rika, Bulgaristan gibi ülkeler yolsuzluk ve halkın erişimi konusunda yenilikler yaparken; Sri Lanka kronik böbrek yetmezliği önlemlerine halkın erişimini artıracak çalışmalar yaptı.
Ülkelerin Hesap Verme Zorunluluğunu Artırmak
Raporda AYO’yu farklı kılan özelliklerden birinin iş konuşulan bir profesyonel organizasyon olmaktan öteye gitmesi. Partner ülkelerin gelişmelerinin takip edilmesi konusunda, Indepentent Reporting Mechanism (Bağımsız Araştırma Mekanizması) büyük önem taşıyor. Bu mekanizmalar tarafından yayınlanan gelişim raporları, ülkelerin faaliyetlerinin yansıması oluyor. Katılımcı ülkelerin katıldığı bir ankette, cevap verenlerin %70’i bu raporların hareket planlarını olumlu yönde etkilediği görüşünde.
“Response Policy” 2016’da da faaliyetteydi
Azerbaycan’ın pasif duruma düşürülmesi, AYO’nun planlarına uygun hareket etmeyen ülkelere karşı aldığı tutumun ilk göstergesi. Response Policy adı verilen bu yöntem, ülkeler hakkındaki şikayetlerin incelenmesi şeklinde 2016 yılında da faaliyetteydi. Macaristan’da giderek küçülen sivil toplum alanı konusundaki şikayetlerden sonra, Macar devleti gönüllü olarak AYO’dan çekildi. Response Policy için 2017 hedefi ise, AYO ülkelerinin yüz yüze geldiği sosyal zorluklar konusunda doğru yönde ilerlediğinden emin olmak için “oyunun kurallarını” geliştirmek.
Politik Durumun Stabil Olmadığı Zamanlar İçin Stratejiler
AYO ülkelerindeki gelişme ve reformlar, değişen politik durumların tehdidinde. AYO’nun 2016 yılında buna yönelik yaptığı çalışma ise sivil toplum örgütlerini stabil olmayan durumlarda yönlendirerek açık devlet gündeminin arka plana atılmasını engellemek oldu. Bu tarz durumların yaşandığı Tanzanya, El Salvador, Moğolistan gibi devletlerde, AYO desteğiyle yerel ve uluslararası sivil toplum örgütleri, devletin yeni üyeleriyle National Action Plan’lere uygun ilerlenmesi konusunda iletişimde kaldı.
Çeşitlilik ve Bilinç Yaratmaya Yönelik Faaliyetler
2016 yılı, AYO’nun kadın organizasyonları ve genç grupları gibi oluşumları bünyesine kattığı bir yıldı. The Asia Foundation, Transparency International, Save The Children in Sri Lanka gibi gruplar yardım ve içerik desteği verdiler. The International Budget Partnership, Kenya’nın mali düzenlemelerine danışmanlık yaptı. Ayrıca AYO’nun ilk kadın ağı, #MujeresOGP Uruguay’da kuruldu. Paris’teki zirve sırasında 12 ülkeden 100 farklı gazeteci ve aktivist için bir Data Journalism Bootcamp ( Veri Gazeteciliği Kampı) düzenlendi. Committee to Protect Journalists, International Consortium of Investigative Journalists(ICIJ) ve Reporters Without Borders gibi önemli organizasyonların çalışmalarına yer verildi.
Yeni Ülkeler AYO’ya Katıldı
2016’da Açık Devlet Partnerliği’ne katılan ülkeler Almanya, Nijerya ve Pakistan olarak belirlendi.
AYO Nedir?
Açık Yönetim Ortaklığı: 20 Eylül 2011 tarihinde kurulmuş olan bir girişimdir. Girişimin temel hedefi saydamlık ve hesap verilebilirliğin artırılması ile yolsuzlukla etkin bir biçimde mücadele edilmesi, vatandaşların ve sivil toplumun kamusal karar alma ve uygulama süreçlerine daha fazla katılımının sağlanması, açık ve etkin bir kamu yönetimi için teknolojik imkânların daha fazla kullanılması ve vatandaşların devlet karşısında daha güçlü konuma getirilmesidir. Açık Yönetim Ortaklığına dâhil olmak isteyen ülkelerin öncelikle açık yönetimle ilgili asgari yeterlilikleri karşılamaları ve Açık Yönetim Ortaklığı Bildirisini kabul etmeleri gerekmekmekte.Ortaklık için ilk adım olan asgari yeterliliklerin karşılanması ile kastedilen ise hükümetlerin dört temel alanda Mali Şeffaflık, Bilgi Edinme Hakkı, Gelir ve Mal Bildirimi, Vatandaş Katılımı belirlenmiş olan kriterlere uyum sağlamasıydı. Türkiye 20 Eylül 2011″deki resmi açılış töreninde Açık Yönetim Ortaklığı Bildirisini kabul ederek ortaklığın bir parçası olmuştu. Bu süreçte yani 2011’den günümüze Türkiye, söz verdiği http://www.saydamlik.gov.tr, www. harcama.gov.tr ve www.duzenleme.gov.tr sitelerini eylem plan takvimine göre henüz hayata geçirememiştir.
22 Eylül 2016 tarihinde Türkiye”nin Açık Yönetim Ortaklığı Statüsü Pasif duruma alındı. Yolsuzlukla mücadele ve şeffaf yönetim anlayışının geliştirilmesi kapsamında,Türkiye”nin de üyesi olduğu Açık Yönetim Ortaklığı”nın Yürütme Komitesi Türkiye”nin 2014″ten bu yana bir eylem planı sunmamasına bağlı olarak üyeliğinin pasif duruma alındığını açıkladı.
Detaylı incelemek için tıklayınız
Detaylı incelemek için tıklayınız
Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız.