Veri gazeteciliği atölyesinin de düzenlendiği ikinci yeni medya kongresi son buldu
Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi ile Alternatif Bilişim Derneği’nin düzenlediği Yeni Medya Çalışmaları 2. Ulusal Kongresi Kadir Has Üniversitesi dün Cibali Kampüsü’nde başladı.
71 yazara ait 51 bildiride medya okuryazarlığı kavramının farklı algıları ve yansımaları, disiplinler arası yaklaşımlar ve katılımcılık, kadınların, LGBTİ bireylerin, Y kuşağının, sivil toplum örgütlerinin ve siyasi partilerin yeni medya kullanım pratikleri tartışılıyor.
İki gün sürecek olan “Yeni Medya Okur Yazarlığı” temalı kongrenin açılışını Kadir Has Üniversitesi iletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş ile Alternatif Bilişim Derneği Başkanı Ali Rıza Keleş yaptı.
yenimedya2015 hakkındaki Tweetler
Prof.Alankuş: Kongrenin etkisi sadece akademik değil, atölyelerle hepimizin politik hayatına etki eden çıktıları olacak
“Tıpkı şimdinin artık eski sayılan ama bir zamanların yeni mecraları gibi, Yeni Medya özel, kamusal ve siyasal yaşamın tüm dokularını etkiliyor” diyen Prof. Alankuş, ancak hiçbir mecranın yeni medya kadar radikal ve küresel biçimde etkili olmadığını vurguladı.
“İletişim alanı, ilgili diğer alanlarda olduğu gibi yüreğimizi hoplatacak bir paradigmatik canlanmadan yoksun ilerliyor. Yeni medya çalışmalarının bunu sağlayacağını düşünüyoruz. Kongrenin etkisi sadece sadece akademik değil. Atölyelerle alanda çalışan akademisyen, uzman ve aktivistleri buluşturan bu platformun hepimizin politik hayatına etki eden çıktıları olacak.”
Bilişim Derneği Başkanı Ali Rıza Keleş: İfade özgürlüğünün odağında İnternet ve yeni medya araçları duruyor.
İfade özgürlüğünün de bu gündemin en önemli unsurlarından olduğunu belirten Keleş şöyle devam etti:
“İfade özgürlüğünün odağında İnternet ve yeni medya araçları duruyor.Yurttaşların en çok kullandıkları ortam sosyal medya.
“Oldukça kutuplaşmış politik iklimde, aynı şekilde kutuplaşan medyada insanların kendi görüşlerini ifade edebilecekleri bir boşluk kalmadı. Orada yer alamayan görüşler bizzat yurttaşlar tarafından sosyal medya da yer buluyor.”
Sosyal medyanın riskleri de beraberinde getirdiğini ifade eden Keleş “Bunlardan biri de gözetim olgusu. Buna karşı oldukça farkında olmamız gerekiyor. Bu sorunların çözüm yolu ise bizim kongremizin alt başlığı olan yeni medya okur yazarlığı” diye konuştu.
Doç.Dr. Akgül: Türkiye İnternet’in neyi temsil ettiğini kavrayamadı
İnternet Teknolojileri Derneği Kurucusu Doç. Dr. Mustafa Akgül konuk konuşmacı olarak yer aldı.
Doç. Dr. Akgül internetin gelişimini anlattı, İnternet teknolojisinin önemini vurgulayarak Türkiye’nin ihtiyaçlarına değindi.
Türkiye İnternet’in neyi temsil ettiğini kavrayamadığı için, İnternet’in gelişmesi, toplumsal yarar sağlanması, toplumu bütünleştirmesi, dünya ile rekabetin önemli aracı olarak kullanılmasına değil, daha çok tasarruf, ihracatı teşvik gibi parçalara odaklandığını söyleyen Doç. Dr. Akgül şöyle devam etti:
“Bu nedenle, bütünsel, tüm paydaşları kapsayan, ortak aklı ortaya çıkaran katılımcı yapılar kuramamış ve ortaya çok parçalı, daha çok marjinal problemlere ve dar çıkarlara odaklanılmış ve sonuçta Türkiye gemisinin rotası bilgi toplumuna dönemedi. Gates, Jobs, Zukerman çıkartmak isteyenler, Twitter, Facebook ve YouTube’un kökünü kazımayı hedefledi.”
İnternet ve bilgiye erişimin artık insan hakkı olarak kabul edildiğini, bazı ülkelerin anayasalarına bu şekilde gördüğünü belirten Doç. Dr. Akgül her yurttaşın programlamayı öğrenmesi gerektiğini ifade etti.
Doç. Dr. Mustafa Akgül bu çerçevede şu önerileri sunuyor:
* İşin önemi kavranıp ona yönelik ulusal strateji oluşturulmalı.
* Siyasal sahiplenme sağlanmalı.
* Ülke bazında koordinasyon merkezi kurulmalı. Paydaşları kapsamalı, yapıcı ve katılımcı vir yapı kurulmalı.
* Her yıl gözden geçirilen eylem planı oluşturulmalı.
* Parlamentoda bu işlere bakan bir komisyon kurulmalı.
* Açık ortamlarda bu işlerin tartılıp gözden geçirilebileceği konferanslar yapılmalı.
Atölyelere katılım da yüksekti
İlk atölye, “Her Şeyin İnternet’i: Internet of Things – Bilgisayar ve İnternet’in Geleceği Üzerine” Ahmet A. Sabancı tarafından yapıldı.
Atölye, “İnternet’in ve bilgisayarların yakın geçmişinden ve Internet of Things’in doğuşundan başlayarak olası yakın gelecekleri ele almayı, Internet of Things’in anlamını ve yakın gelecekte hangi anlamlara gelebileceğini, bazı temel sorulara cevap vermeyi ve birçok yeni soru sormayı amaçladı.
#YeniMedya2015 @altbilisim ‘den @ahmetasabanci : “Bunları duyduğunuzda arkanıza bakmadan kaçın.” @YeniMedyaKongre pic.twitter.com/ll7qmRayPu
— kyra mengeş (@kyramenges) 26 Şubat 2015
İkinci Atölye Veri Gazeteciliği Üzerine Yapıldı Pınar Dağ ve Berkin Akkocaoğlu tarafından 19-25 Şubat tarihinde çevrimiçi olarak başlayan Veri Gazeteciliği Atölyesi sunumlarla Kadir Has Galata salonda başladı. Veri Gazeteciliği atölyesinde veri gazeteciliğinin ne olduğu, nasıl yapıldığı ve araçlarının neler olduğu tartışıldı. Türkiye’de veri gazeteciliği ve açık veri ilişkisi; devletin temel verilerde dünya ölçeğinde ne kadar açık olduğu ayrıca ele alınacaktır. Bu minvalde dünyada veri gazeteciliği yapan haber merkezleri, Türkiye ile karşılaştırmalı bir şekilde tanıtıldı.
Veri Gazeteciliği Atölyesi’nde büyük verinin harita bazlı görselleştirilmesine ilişkin ilginç örnekler #YeniMedya2015 pic.twitter.com/eIyOBqyqYV — İsmail H. Polat (@ismailhpolat) 26 Şubat 2015
Dağ Medya Kurucusu Pınar Dağ‘ın sunumu Açık / Veri Gazeteciliği atölyesinde, veri gazetecisi Eva Constantaras, dataforpolicy.uk ‘un kurucusu Dr. Zeynep Engin, Doğruluk Payı ekibinden Batuhan Ersun, Veri Bilimleri Enstitüsü’nün kurucularından Bahçeşehir Üniversitesinde Öğretim Üyesi Ali Osman Pektaş , Berkin Akkocaoğlu atölyenin katkı sağlayan isimleri arasındaydı.
@mustafa_akca @dogrulukpayicom @ZeynepEngin @pinardag @veribilimleri @aopektas excited to join the #VeriGazeteciliği panel in a few minutes
— Eva Constantaras (@EvaConstantaras) 26 Şubat 2015
Atölyenin kapanışını genç veri gazetecisi Berkin Akkoca yaptı. Atölyenin çevrimiçi bölümü için tıklayınız |
Atölyenin derslik bölümü için tıklayınız
KONGRENİN 2.GÜNÜ
İkinci gününde ise Nilüfer Timisi ‘nin başkanlığında yeni medya okuryazarlığına farklı paydaşların bakış açıları oturumuyla başladı.
#YeniMedya2015 Kongresi, ikinci gününde de yoğun katılımla devam ediyor. Canlı yayın: http://t.co/tZFkUO2QQU pic.twitter.com/eYpOD2Jh3i
— Yeni Medya Kongresi (@YeniMedyaKongre) 27 Şubat 2015
Yeni Medya Okuryazarlığına Farklı Paydaşların Bakış Açıları Prof. Timisi’nin oturum başlanlığında; “Ali Öztunç (RTÜK), Ali Rıza Keleş (Alternatif Bilişim), Aslı Telli Aydemir (Alternatif Bilişim), Ayşe Beyazova (İstanbul Bilgi Üniversitesi – ÇOÇA), Melda Akbaş (İstanbul Bilgi Üniversitesi – ÇOÇA), Mutlu Binark (Alternatif Bilişim), Özgür Alican (TRT), Özgür Kurtuluş (Dijital Düşün Derneği), Renay Onur (Adım Adım Oluşumu), Ulaş Yılmaz (Kadıköy Belediyesi), Yonca Yıldırım (UNICEF) ” açık oturumda konularıyla ilgili detaylı sunumlar gerçekleştirdiler. Diğer oturumlar ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız. 2.gün atölyeleri ise Barış Büyükakyol ve O. Murat Yılmaz’ın CryptoParty, Yrd. Doç. Dr. Burcu Şimşek Dijital Gözetime Dijital Yansıtma, Dr. Ebru Yetişkin’in Dalgalar: Yeni Medya Sanatları mı?, Mehmet Atakan Foça’nın Dijital Çağda Doğrulama atölyesi ile son buldu.
Ekrandaki fotoğraf montaj mı, nasıl anlayacagız? Cevabı @matakanfoca‘nın doğrulama atöltesinde #YeniMedya2015 pic.twitter.com/93VcL4NESO — Çiğdem Bozdağ (@Cigdem_Bozdag) 27 Şubat 2015
Kongre Nülifer Tirmisi’nin kongre kapanış bildirgesi okumasıyla son buldu.
#YeniMedya2015 | Nilüfer Tirmisi kongre kapanış bildirisini katılımcılarla paylaşıyor. http://t.co/gAr7KhTbbw pic.twitter.com/LHBpJaAjxb
— Yeni Medya Kongresi (@YeniMedyaKongre) 27 Şubat 2015
#YeniMedya2015 | @ozcetinburak, sonuç bildirgesini okuyor. pic.twitter.com/VJcDHKcO8i — Yeni Medya Kongresi (@YeniMedyaKongre) 27 Şubat 2015
Geri bildirim: KHas Yeni Medya Veri Gazeteciliği Atölye Raporu | Veri Gazeteciliği | Data JournalismVeri Gazeteciliği | Data Journalism