EğitimVeri GazeteciliğiVeri HaberciliğiVeri Okuryazarlığı

Nişantaşı Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğrencilerine Açık Veri Gazeteciliği Atölyesi Düzenlendi

Fotoğraf: Nişantaşı Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğrencilerine Açık Veri Gazeteciliği Atölyesi sonrası Pınar Dağ ve Işıl Yarımoğu’na verilen plaket sonrası sınıfla  ortak fotoğraf çekildi.


Nişantaşı Üniversitesi, Türkçe ve İngilizce Yeni Medya Bölümlerinin bölüm başkanı Zeynep Özarslan  koordinatörlüğünde 4. sınıf Yeni Medyada İnovasyon dersi kapsamında Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi Pınar Dağ ve  Kadir Has  Yeni Medya öğrencisi ve Dağ Medya açık veri stajyeri Işıl Yarımoğlu tarafından 6  Ocak  Cuma günü açık/veri gazeteciliği atölyesi düzenlendi. Atölye Nişantaşı Üniversitesi Sadabad Kampüsü Yeni Medya bölümünde yapıldı.

4-5 Ocak  tarihleri arasında çevrim içi olarak başlayan atölye 6 Ocak cuma günü derslikte uygulamalı olarak tamamlandı.

Açık/veri gazeteciliği atölyesinde; veri ile çalışmanın önemine, verinin haber merkezlerinde nasıl hikayeleştirildiğine, veri görselleştirme araçlarının veri gazeteciliği içinde önemine, veri okuryazarlığının önemi, veri okuryazarı kime denir, açık veri/veri gazeteciliği ve açık devlet ilişkisine örneklerle dikkat çekerek temel kavramları, teknikleri ve bu teknikleri kısa pratiklerle anlatıldı.

 

Canlı olarak da yayınlanan atölyede Açık Veri Gazeteciliği ve Veri Kazıma sunumları yapıldı.

 

Veri gazeteciliği tanımı, teknikleri, neden  gazeteciliğin geleceği olduğu, gazetecileri neden veri tabanlı bir gelecek beklediği, iletişim fakülteleri neden  açık/veri okuryazarlığına daha fazla yer vermelidir sorularına yanıt verildi.

Atölye genç iletişimcilerin dünyada pek çok haber merkezi ve iletişim fakültelerinde artık yerleşmiş olan yeni adıyla ‘Modern Gazetecilik’ üzerine düşünmeyi  ve verinin haberin bir parçası ve önemli bir kaynağı  olarak önemine dikkat çekti.

 

3 saat süren kısa atölyede iki sunum üç uygulama yapıldı. Veri kazıma ve veri toplama teknolojileri, veri haritalama ve veriyi daha etkin kullanmayı sağlayan uzman sistemlere yer uygulamalı olarak yer verildi. Özellikle verinin dosya tipinin gazetecilerin işlerini kolaylaştırdığını, açık veri ile olan ilişkisine dikkat çekilerek son buldu.

 

 

Dört videonun tamamına buradan ulaşabilirsiniz: https://www.youtube.com/channel/UCPPq2EMNyr5xtrUqQr8bzHg

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*